Kotorvaroška Dolina

Kotorvarošanka kod Predsjednice Hrvatske

Datum: 9.8.2016.


Zagreb, 9. kolovoz 2016.Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u svom uredu mladu i nadarenu modnu dizajnericu Mihaelu Marković, po roditeljima rodom iz Kotor Varoša. Predsjednica je tijekom izborne kampanje, a i nakon izbora u više navrata javno zagovarala ostanak i povratak mladih ljudi u Hrvatsku, i da najbolji dio koji ova zemlja ima jesu mladi, što je ovim primjerom najbolje i potvrdila, primivši Mihaelu Marković na razgovor, i iz prve ruke doznala o novitetima iz modnog svijeta i tako podržala njezine inicijative i prijedloge u dosta konkurentnoj tekstilnoj industriji. 
Mihaela je još kao studentica pokazivala velike sklonosti modi, a na ruku su joj išli i određeni preduvjeti, što nikada nije skrivala, jer joj se roditelji više od 25 godina uspješno bave preradom tekstila i proizvodnjom hrvatskih zastava, dresova i tekstilnih suvenira.
Ona je prvo, vidjevši svoju šansu, ali i mogućnost da svoje sklonosti ozbiljnije usavrši upisala studij dizajna u susjednoj Italiji, točnije u Milanu, a zatim stekla zvanje magistra modne pletenine na sveučilištu Nottingham Trent u Velikoj Britaniji. Uz dosta zahtjevan studij Mihaela je uspješno odradila praktična iskustva kroz rad na fakultetu te stažiranja u modnoj industriji.
“Bez obzira na brojne inozemne ponude odlučila sam se vratiti u Hrvatsku, jer to je moja Domovina i smatram da svaki Hrvat treba dati svoj doprinos poboljšanju kvalitete života u Lijepoj našoj. Bitno je da svatko preuzme odgovornost za svoje postupke, što često prepuštamo drugima i čekamo da se 'nešto' dogodi i pokrene”. - rekla je Mihaela u razgovoru s Predsjednicom Grabar-Kitarović, obrazlažući razloge svog ostanka i opstanka u Hrvatskoj.
Posljednja Mihaelina modna kolekcija nosi naziv “Clothes that my Mother Wore” (Odjeća koju je nosila moja mama), u njoj je sadržana poruka o odjevnim komadima koji se bezvremenski prenose u obiteljsko naslijeđe. Modni svijet ovih dana bruji o tim i drugim novitetima koje je jedna mlada hrvatska (kotorvaroška) dizajnerica ponudila na uvid u uvjetima u kojima nije lako opstati.
"Ono što sam sama vidjela i osjetila dok sam studirala jest to da Hrvatskoj zasigurno ne nedostaje izvrsnih ljudi. Ovo je jedan divan primjer i zato smatram da je u životu jako važno boriti se. U području mode dosta važno je boriti se protiv shvaćanja odjeće kao potrošne robe. Moda je oduvijek bila bitan čimbenik u predstavljanju osobe, svojevrstan socijalni katalizator, a odijevanje je društvena i kulturološka vještina duboko ukorijenjena u našem društvu. Zato je važno da moda s estetskom, funkcionalnom i emocionalnom vrijednošću, u kombinaciji s brigom oko uvjeta radnika, rada i proizvodnje bude prepoznata i cijenjena”. – zaključila je Predsjednica Grabar-Kitarović.
U znak zahvalnosti za prijem i podršku Mihaela je Predsjednici Kolindi darovala kolekciju modne pletenine, koje je ona obećala ponosno nositi i tako promovirati spoj hrvatskih tradicijskih vještina i najnovijih tehnoloških napredaka.
 
       Stipo  Karajica
           
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654