Kotorvaroška Dolina

Jedanaesti susret duhovnih zvanja jajačkoga kraja

Datum: 8.8.2019.


Svake godine se održava susret

U župi Podmilačje kod Jajca u BiH u subotu 3. kolovoza održan je 11. susret duhovnih zvanja jajačkoga kraj; župa Jajce, Podmilačje i Dobretići. Na susretu je sudjelovalo dvanaest svećenika, deset redovnica i jedan sjemeništarac, od ukupno 73 duhovna zvanja u devet muških i ženskih družbi; 32 svećenika i jedan sjemeništarac te 38 redovnica i 2 novakinje.
Najviše je franjevaca provincije Bosne Srebrene i bosanskih franjevki provincije Krista Kralja. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je prodekan i profesor patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Anto Barišić, rođen u župi Podmilačje. Na kraju misnog slavlja sve nazočne pozdravio je podmilački župnik fra Filip Karađža a sve je poimenice pozdravila i s. Antonija Crnoja iz Družbe sestara Kraljice svijeta koja radi u školi i u župi sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici. Svoju radost zbog ovog susreta izrazila je riječima: „Najljepše je doći kući. Kad pređem most na Savi ja sam druga osoba“. 
 
Fra Ante je kratko govorio o razularenoj zabavi kralja Heroda Antipe u kojoj je glavu izgubio sv. Ivan Krstitelj. Istaknuo je kako je loza Herodovaca imala negativni utjecaj i negativno značenje u povijesti spasenja. Tako je Herod Veliki htio ubiti Dijete Isusa, a njegov sin Herod Antipa ubija sv. Ivana Krstitelja koji bio glas Istine; Isusov preteča u rođenju, propovijedanju i smrti. Antipa se bio oženio ženom svoga polubrata Filipa. Sv. Ivan je kao glasnik Istine bio protiv toga. Herod je viidio i znao tu Istinu, ali je nije mogao  prihvatiti. Čak nije mogao o Njoj ni slušati, pa se odlučio na zločinački pothvat protiv Istine.
Bezbrojni su se takvi i slični zločinački pothvati ponavljali i događali u ljudskoj povijesti, a i danas se ponavljaju i događaju. Jer onaj tko je otvoren za Zlo i tko želi surađivati sa Zlom, a ne želi čuti Istinu, uvijek će postupiti po herodovskim metodama. Takve metode su upotrebljavaili i upotrebljavaju svi diktatori i tirani svijeta. Ukoliko nismo otvoreni Istini i ukoliko svoje uši zatvaramo od Istine otvaramo prostor mraku i svim mogućim negativnostima koje nas onda proždiru i odvajaju od Boga, a mi postajemo poligon ili vjžbalište Zloga od kojega nas je Gospodin Isus došao spasiti.  Sv. Ivan Krstitelj niti pod cijenu mučeništva nije bio spreman na suradnju ili kompromis sa Zlom, sa Zlim; da zašuti i prešuti Istinu, makar se radilo i o jednom kralju kao najvišoj vlasti i zakonu u jednoj zemlji. I mi smo u svojim zvanjima pozvani svjedočiti Istinu, onako kako je to činio sv. Ivan Krstitelj i kako to Isus od nas zahtjeva govoreći da je on Put, Istina i Život. Svjedočeći i živeći tu Istinu idemo tim Putem i nadamo se da ćemo jednoga dana ući u taj Život. Zato u svakom našem zvanju i poslanju stalno se moramo truditi da budemo otvoreni Duhu Božjemu, a zatvoreni za svako Zlo, kako i mi ne bismo poput Heroda činili različite nevolje i nedaće drugima i kako bismo znali cijeniti i vrednovati, naviještati, braniti i širiti Istinu koja je, nažalost, često puta ugušena i izdana zbog ljudskih manipulatorskih tehnika. Otvorimo se Duhu Božjemu kako bi nas on vodio. Neka ovaj naš današnji susret i ovo misno slavlje urodi onim najljepšim plodovima Istine u našemu životu koju ćemo čuvati, braniti i širiti, rekao je fra Ante. 
 
Susret duhovnih zvanja jajačkoga kraja održava se svake godine u zadnjem tjednu mjeseca srpnja. Ove godine održan je početkom kolovoza, zbog mlade mise fra Nikole Pejčina, koju je slavio u nedjelju 4. kolovoza u Dobretićima, gdje će se susret održati sljedeće godine. 
 
 
Podmilačje, 3. kolovoza 2019.                                                 Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831