Kotorvaroška Dolina

Hodočašće u Olovo

Datum: 8.5.2024.


Olovo

 
U okrviru caritasovog projekta “Život s demencijom” organizirali smo 1. svibnja 2024.godine odlazak na hodočašće u najstarije marijansko svetište na Balkanu Olovo.
Radovali smo se hodočašću jer nam je fra Juro već odavno govorio kako ćemo ići u Olovo. Bilo je to lijepo i nezaboravno putovanje-hodočašće uz molitvu, raspoloženje i pjesmu. O Olovu   i drugim mjestima fra Juro nas je upoznao i slikovito nam prikazao neka mjesta  i događaje. Naglasio je kako je u Jelaškama kod Vareša rođen Matija Divković 1563.godine. To je prvi hrvatski vjerski pisac koji je svoju knjigu izdao na narodnom jeziku i  ima povijesnu zaslugu kao utemeljitelj hrvatske književnosti u Bosni. Njegov »Nauk krstjanski«, izdao 1611. (kasni je, 1616, ponovno izdat), prva je bosanska tiskana knjiga i tako ustvari početak značajne književne proizvodnje u ovoj pokrajini.
Nakon blagoslova hodočasnika i procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske, kada su mnogi vjernici iskoristili prigodu i za svetu ispovijed, u 11 sati započelo je misno slavlje. Najprije je hodočasnike pozdravio i riječi dobrodošlice uputio upravitelj Svetišta Gospe Olovske fra Ilija Božić, a potom provincijal Zdravko Dadić.
Središnji događaj u 11:00 bila je svečana sveta misa koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup, uz koncelebraciju brojnih svećenika. U prigodnoj propovijedi napomenuo je najprije kako je Gospa u životu, pobožnosti, teologiji i vjeri Crkve nazvana Bogorodicom upravo zato što je majka Gospodinova. „Tijekom izricanja molitve današnjeg predslovlja, ponizno ispovijedajući vjeru u Gospino bogomajčinstvo, kao članovi Crkve i sljedbenici njezina Sina, i obraćajući se svemogućemu vječnom Bogu, zajedno s cijelom zajednicom katoličkih vjernika, izreći ćemo joj ove pohvalne riječi: 'Ti si roditeljici svoga Sina učinio velike stvari i ne prestaješ po njoj u nama tvoriti spasenje. Ona uistinu po tvome mudrom promislu vrši majčinsku službu u Crkvi te je vjerna djeliteljica tvoje milosti: njezinim nas riječima potičeš, primjerima privlačiš da nasljedujemo Krista, a molitvama nam bivaš milostiv.'
Tim činom, zajedno s velikim brojem hodočasnika, započela je svibanjsku pobožnost Blaženoj Djevici Mariji.
Unatoč lošim vremenskim prilikama okupio se veliki broj redovnica, bogoslova i vjernika koji su hodočastili iz okolnih župa, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire.
Misno slavlje je uljepšao Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu, a upravitelj svetišta fra Ilija Božić uputio je zahvale svima koji su sudjelovali u ovomu slavlju, ali i doprinijeli njegovu organiziranju.
Spomenuo je da euharistijsko slavlje, i ove godine, izravno prenosio Radio Bobovac Vareš, te Radio Marija BiH, a ručak za sve hodočasnike - tradicionalni vojnički grah, pripremili su pripadnici Ministarstva odbrane BiH.
Na kraju mise upravitelj Svetišta fra Ilija Božić, zahvalio se svim hodočasnicima koji su došli, stanovnicima Olova, policijskim djelatnicima na osiguranju i svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremanju svečanosti, te pozvao sve da ponovno dođu za blagdan Velike Gospe.
A mi, sretni i radosni vratili smo se svojim kućama razmišljajući u putu kamo ćemo ponovo.
Hvala Caritasu Banja Luka i hvala fra Juri koji je imao strpljenja i ljubavi za nas.
 
Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831