Kotorvaroška Dolina

Hodočašće svetom Ivi u Podmilačje

Datum: 3.7.2017.


Dugogodišnje tradicionalno hodočašće

Svetište sv. Ive Krstitelja u Podmilačju je najveće nemarijasko svetište u Istočnoj Europi, i jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.  Tu se od polovice XV. stoljeća, kad  je svetište utemeljeno i sagrađena sada obnovljena crkvica, svake godine uoči i na spomendan sv. Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja okupljaju tisuće vjernika katolika, a i ne katolika, svečevih štovatelja i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih europskih država.
Oni koji su više puta hodočastili na različita mjesta i svetišta, mogu slobodno reći da iako slična, svako hodočašće ima jednu svoju neponovljivost.
Ove godine je bilo posebno. Novi župnik, poneki novi hodočasnik, uvijek neka nova situacija. Mnogi od njih su se zavjetovali pješačenjem častiti sv. Ivu.
Postala je tradicija da iz naše župe mnogi vjernici idu pješice. Tako je bilo i ove godine. Dvije grupe od najmlađih do najstarijih, njih oko 200 krenulo je u ranim jutarnjim satima put ka Podmilačju. Prva grupa od oko 50-tak iz okolice Požege je otišla malo ranije. Drugu grupu hodočasnika je predvodio fra Juro Tokalić, župnik župe Sokoline i Vrbanjci.
Nakon molitve i blagoslova u župnoj crkvi u Kotor Varošu, hodočasnici su krenuli prema Sokolinama, gdje kotorvaroški župnik fra Zoran Mandić predvodio sv.misu za njih.
Hodočašće samo posebi podrazumijeva   poštovanje, mir i pokoru, molitvu na svom putu. Na putu prema Podmilačju, hodočasnici su razmatrali put križa, molili krunicu sv. Ive i Gospinu; te se uz ispit savjesti pripremili za svetu ispovijed.
Iako je bilo vruće hodočasnici su rano stigli u Podmilačje te su zajedno u koloni noseći svoj zavjetni hodočasnički križ stigli na večernju misu, odmorili se i okrijepili za sutrašnji svečani dio misnog slavlja.
Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su ih pratili na nihovom putu u svojim molitvama ali i osvježenjem.
Posebno se zahvaljujemo g. Fikretu vlasniku restorana “Grad” koji je hodočasnike u tri navrata osvježio kavom i hladnim pićem, jednoj našoj firmi koja je također hodočasnike počastila pićem u Živinicama, Tadiji Šugiću koji je osigurao konak za hodočasnike, hvala načelniku Dobretića g. Ivi Čakariću koji je pripremio grah i piće za sve hodočasnike.
Vjerujem da su mnogi koji su i ove godine iskusili poteškoće puta, ali i zadovoljstvo zbog izvršenih zavjeta, molitava i žrtava već odlučili, ako to bude i Božja volja, i dogodine krenuti 22. lipnja u ovo naše veliko svetište.
    Viki
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005