Kotorvaroška Dolina

Hodočašće Sv. Ivi u Podmilačje

Datum: 12.7.2022.


veliki broj hodočasnika

Ovogodišnje hodočašće okupilo je 177 hodočasnika, štovatelja svetoga Ivana Krstitelja. Okupili smo se u župnoj crkvi u Kotor Varošu, gdje nam je fra Marko Bandalo udjelio hodočasnički blagoslov. Zatim smo krenuli put Sokolina, ujedeno i prvom odmoru hodočasnika,gdje smo slavili svetu Misu, te se poslije toga odmorili i okrijepili obrokom kojim nas je počastio fra Pero Karajica. Nastavili smo put ka Ugru,prvom prenoćištu. Idućeg jutra preko Orašca i Ranč planine krenuli smo ka Podmilačju. Ovo je bila prilika za osobne molitve i pobožnosti, kao i zajedničko moljenje križnog puta. Iako je teško i naporno, kada se krene u zajedništvu s drugim hodočasnicima, i u tom posebnom ozračju koje te ponese, ne osjeti se umor i da su noge teške. Jer samo hodočašće je u sebi žrtva kaja te potiče na odricanje, trud, zahvalnost i ljubav, kao i ulazak u tišinu, jer nam Bog u tišini progovara.
Poseban je osjećaj kada se spuštamo niz Grabež moleći krunicu svetog Ive, zaboravljamo svu težinu puta, i zahvalni na Božjoj milosti, radosnog duha silazimo u svetište onoga kojega je i sam  Isus proglasio „najvećim rođenim od žene.ˮ
Moramo priznati da su naši prvi odlasci sv. Ivi bili skromniji i teži. Sada je puno lakše, zahvaljujući dobroti naših Kotorvarošana koji nas cijeli put prate, voze ruksake i vreće, i donose piće. Zahvaljujemo i Fikretu Tuzliću koji duži niz godina prati hodočasnike, kao i našem fra Juri Tokaliću i ekipi iz Dobretića.
Hvala i župniku fra Zoranu koji je svojim vedrim duhom i humorom pomogao da zaboravimo umor. Nadamo se da je ovo hodočašće donijelo mir i u nama potaknulo želju da još revnije nasljedujemo Gospodina.

Mladi hodočasnici
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654