Kotorvaroška Dolina

Gospojina i Rokovo 2021. godine

Datum: 23.8.2021.


sretni i zadovoljni...

Može se činiti da su sva Rokova ista, ali nije tako. Svako ima svoje posebnosti, svoju dušu. I ne počinje Rokovo u 8 mjesecu. Za nas Rokovo počinje u 3 ili 4 mjesecu.Tada se kuju planovi kako uskladiti obveze i želje.I gotovo uvijek se naše želje ostvare.Pristižemo svojim kućama i svakim danom nas je sve više. Žega ali ne smeta. Počinje Trodnevnica Gospi.Sa svih strana auti, pješaci, djeca, ujaci, časne. Prvi dan pod legendarnom lipom. Misno slavlje prerdvodi fra Zoran Mandić, župnik, kao i drugi dan trodnevnice.Prikupljaju se naši domaći ujaci. Fra Zoranu laknulo, dobio krila:Treću večernjicu predslavi fra Marko Bandalo.
Stigli hodočasnici iz Podmilačja. Na Gospojinu od jutarnjih sati živo. Prvu misu slavio je župnik fra Zoran Mandić a glavnu  Robert Slišković.Mnoštvo pobožno, raspjevano u hladovini.Sve se pamti.I pjesmna zvona što se razliježe, pjesma narodne duše, nadahnuta propovijed dragoga nam gosta. I njemu se nešto čudno dogodilo.Nije očekivao ovoliko mnoštvo, sabranost, poniznost.Bez ustručavanja obećava da će još koji puta svratiti.Hvala mu! Svečani blagoslov i narod se razilazi.Pješaci iz Podmilačja odoše niz Vinišće. Tko nije pješačio ili uz Vinišće ili niz Vinišće ne zna koja je to blagodat.    Treba to doživjeti:prepričati se ne da. Pred misu uočnicu sv. Roka pitam: „ Rođo, kako je bilo, koliko vas je stiglo“? Stiglo nas je petnaestak, super smo stigli. I sam vidim da je uglavnom mlađarija.Pred misu žega malo popušta. Hvala Bogu ima hlada. Fra Marko Bandalo prihvatio ponudu. Kako i ne bi.Velika je to čast i nama i njemu.Naroda pristiglo, Podbrdci groblje uredili. Večer za pamćenje. Fra Zoran, Fra Pero, Fra Mišo, Fra Robert i fra Juro.
Jutarnja misa na Rokovu. Fra Zoran .Tiha misa budi dušu.Svakako koji puta biti na tihoj misi Još uvijek osjećam ljepotu tihe mise fra Zdravka Dadića iz Sopnice na Sokolinama prije nekoliko godina.
U 11 h ponovo fra Marko Bandalo. Nadahnut.Narodnim razumljivim jeziko drži govor na gori:Hvala Bandalo.Pomažu mu fra Petar, fra Zoran, fra Mišo, fra Juro, fra Vinko i fra Robert. Sad još više naroda,svečani blagoslov.
Fra Zoran zahvaljuje svima koji su svratili, koji su pomagali, propovjedniku, organizatorima, svima pristiglima i dirljiv oproštaj i savjet za odlazak, za strpljivost i želje za nove susrete u rodnom kraju.

Jer nema raja bez rodnoga kraja!

Mato Kljaić (Pejavić)
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831