Kotorvaroška Dolina

Franjevci Sesvetske Sopnice darovali crkveni namještaj za kapelu u Šibovima

Datum: 9.6.2021.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 09.06.2021.


Zahvaljujući razumijevanju i darežljivosti franjevaca Bosne Srebrene, pastoralno i duhovno angažiranih u župi Sesvetska Sopnica kod Zagreba, kao i višegodišnjim kontaktima i doprinosu Kotorvarošana sopničkoj župi u izgradnji, vjernici i mještani područne grobaljske kapele sv. Ante Padovanskog u Šibovima dobili su na dar i trajno korištenje vrijedan crkveni inventar: umjetnički lijepo stilizirano svetohranište za čuvanje hostija, križ, svijećnjake, crkvene klupe s klecalima i sjedala za služitelje oltara.
Tako je konačno riješen dugo godina tražen i neophodan crkveni inventar za ovu prelijepu, ambijentalno uređenu grobaljsku kapelu s dva velebna zvonika, sagrađenu sredinom osamdesetih godina za vrijeme tadašnjeg župnika fra Ivana Franjića, kao i zavjetnim darovima štovatelja sv. Ante, mještana i vjernika naselja Šibovi, a nisu bili po strani ni darovatelji iz drugih naselja.
Kapela je u vihoru Domovinskog rata i vrijeme okupacije kotorvaroške doline od strane srpske vojske, početkom devedesetih godina bila dosta devastirana i oštećena, ali zahvaljujući zauzetosti i upornosti poslijeratnog župnika u Kotor Varošu fra Petra Karajice i potpori mještana, darovatelja i prijatelja, potkraj devedestih godina je opet obnovljena i danas uspravno stoji na lijepo i brižno uređenom groblju u Šibovima i poput majke s kućnog praga doziva žive i služi za misna slavlja, prigodna okupljanja, pogrebne ispraćaje, molitvu i ponos samih mještana, a mameći i uzdahe i poglede prolaznika prometnicom na relaciji Banja Luka, Kotor Varoš, Doboj.
Darovani sakralni namještaj i inventar je dopremljen ovih dana, uoči blagdana sv. Ante Padovanskog u Šibovima i tako još više uljepšao i upotpunio arhitektonsko-urbanističko i sakralno zdanje i ljepotu ove kapele u jeku intenzivnih priprema mještana ovoga naselja za ovogodišnju proslavu blagdana sv. Ante, njihovog nebeskog zaštitnika, kapele i vjernika koji žive ili prigodno navrate u Šibove.
“Od srca zahvaljujemo našim velikodušnim darovateljima, braći franjevcima u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba fra Zdravku Dadiću i sinu našega kraja fra Stipi Karajici, zatim Iliji Lukiću Ćerči, našem sumještaninu iz Podbrđa za posredovanje i besplatan kombi prijevoz, župniku fra Zoranu Mandiću, bratiću Ivi Mariću Lukčinom za organizaciju te policijskim, carinskim i drugim graničnim službenicima na profesionalnoj i ljudskoj susretljivosti i angažiranosti u rješavanju formalnosti prilikom dopreme ovog crkvenog namještaja iz Zagreba” - rekao je Ilija Marić, nastariji mještanin u naselju Šibovi, koji je zajedno sa suprugom Marom i okupljenim mještanima nadzirao istovar ove za njih i njihovu kapelu iznimno vrijedne donacije.
 Ivona Jukić
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654