Kotorvaroška Dolina

Franjevci Bosne Srebrene na oproštaju od apostolskog nuncija D'Errica

Datum: 3.7.2017.


Odlazak  apostolskog nuncijaApostolski nuncij nadbiskup Alessandro D'Errico priredio je u utorak, 27. lipnja u prostorijama Apostolske nuncijature na zagrebačkom Ksaveru oproštaj na zavšetku službe u Hrvatskoj. Papa Franjo dosadašnjeg apostolskog nuncija postavio je na novu dužnost na Malti i Libiji, a on se u ponedjeljak misom u Zagrebačkoj katedrali oprostio s vjernicima, a večeras primanjem s brojnim uzvanicima i predstavnicima vjerskog života, državnih i gradskih vlasti, znanosti i kulture, kako iz Hrvatske, isto tako iz Bosne i Hercegovine, kao i veći broj veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj.
 Na oproštaju su bili nazočni i franjevci Bosne Srebrene na službi u Zagrebu župnik i definitor fra Zdravko Dadić i župni vikar fra Stipo Karajica. Franjevci su apostolskom nunciju zahvalili za sve što je kao predstavnik Svetoga Oca činio za dobrobit vjernika i svećenika franjevaca tijekom službe u Bosni i Hercegovini, odakle datira poznanstvo i zajednička suradnja, a ona se nastavila i tijekom službe u Zagrebu. Posebno je ostao u sjećanju njegov prvi posjet župi, franjevcima i vjernicima u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba u kolovozu 2013. godine, kada je predslavio glavnu svečanu misu za župnog patrona Porcijunkulu, 2. kolovoza.     
Nuncij D'Errico je u oproštajnom govoru poručio i zaželio da bude preneseno subraći i vjernicima u Bosni i Hercegovini: „Dok se pripremam napustiti Zagreb, teško mi je izraziti osjećaje koji ispunjaju moju dušu za jedanaest godina mog služenja hrvatskom narodu. Točno prije pet godina, u sarajevskoj katedrali predvodio sam svečano slavlje na završetku intenzivnih godina koje sam proveo s hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Božja je providnost odredila da moj dolazak u Zagreb bude u posebno važnom trenutku za Hrvatsku. Mislim prije svega na 1. srpnja 2013. godine kada je Hrvatska okrunila uspjehom završetak svog dugog puta Europskih integracija. Osvrćem se i na specifično crkvenu razinu na kojoj su se ostvarili također važni događaji: 5 biskupskih imenovanja, radni susreti Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka za ponovno zajedničko iščitavanje uloge lika Blaženoga Alojzija Stepinca, posjeti visokih hrvatskih dužnosnika Vatikanu i posjet nekolicine kardinala Rimske Kurije Hrvatskoj. Osim toga, gledajući unatrag na sve što se zbivalo, držim da je uz ove "velike" događaje, bilo i drugih manje upečatljivih, diskretnih, ali i oni su od velike važnosti za misiju koju mi je Sveti Otac povjerio. Osvrćem se posebno na kontakte koje sam nastojao uspostaviti s civilnim i vjerskim vlastima, s ciljem stvaranja kulture dijaloga, skladne društvene atmosfere, vjerske tolerancije i dobrih ekumenskih i međureligijskih odnosa.
Stoga uz zahvalu Vječnom Gospodaru povijesti, želim izraziti svoju duboku zahvalnost za bratsko prijateljstvo koje ste mi pružali, za razumijevanje na koje sam nailazio, za podršku i duhovnu blizinu kojom ste me pratili, dobrodošlicu kojom ste me primili, također u ponekad i vrlo delikatnim prigodama. U molitvenom ozračju, moja zahvalna misao ide ponajprije civilnim vlastima za osobitu pažnju koju su uvijek pokazivale prema meni i prema Svetoj Stolici, svemu Božjem narodu u Hrvatskoj i neka mi bude dopušteno ponoviti: hvala, hvala za sve, od srca hvala. Došlo je vrijeme da si kažemo doviđenja. Nije mi to jednostavno izreći, nakon više od jedanaest godina služenja hrvatskom narodu. Rekao sam to i poglavarima Svete Stolice. Preporučujem se i u vaše molitve. Siguran sam da ćete me snažnim molitvama pratiti u mom novom poslanju. Kako vam je poznato, moje biskupsko geslo je "Veni Sancte Spiritus". Molim vas izrecite često ovaj zaziv-molitvu zajedno sa mnom. To je kratka molitva, lako se pamti.“ – zaključio je apostolski nuncij D'Errico.
 
SK


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654