Kotorvaroška Dolina

Fra Zoranov jubilej

Datum: 27.9.2019.


Jubileji... 
Gospojna je sve bliže. Nakon nje će i Rokovo. Opet će varoš živnuti. Kao i svake godine u to vrijeme. Na tren, na nekoliko dana barem, grad će ispuniti strani, ali ne tuđi svijet. Na nekoliko dana opet će grad ispuniti strani domaći ljudi. Na svakom koraku netko će nekoga moći sresti, na svakom raskrižju, na svakom susretištu naići će netko poznat koga se uobičajeno viđa tih dana u rodnom gradu i zavičaju.
Zadnjih godina tih dana osim onih uobičajenih misa za Gospojnu i Rokovo bude i jedna fešta. Tako evo već četvrtu godinu uglavnom nedjelju pred te velike i svete dane u našoj ljepotici priređuje se svečanost. Tako je nakon pokojnog fra Marka, zatim fra Pere i fra Stipe, fra Vinka, fra Jure Stipića  došao red na fra Zorana. Ove je godine 25 godina od ređenja našega župnika fra Zorana. Toliko je godina prošlo i od njegovih mladih misa. Naime, kako nije mogao te ratne 94. slaviti svoju mladu misu u rodnom kraju, u rodnom gradu i rodnoj župi ovdje u Kotor-Varošu, najprije je 10. srpnja 1994. proslavio u Jastrebarskom, župa Petrovina gdje su izbjegli njegovi roditelji, a zatim dva tjedna poslije i u župi svetog Juraja u Vitezu gdje je kao mladomisnik određen na službu. Vitez je na kraju jedina župa izvan jajačkog samostanskog distrikta u kojoj je fra Zoran službovao. Dakle, poslije trogodišnje službe u Vitezu, uslijedile su trogodišnja vikarska služba u samostanu Jajce, zatim trogodišnja služba župnog vikara u Kotor Varošu, pa devet godina u župi svetog Ive u Podmilačju. Prije povratka u rodni kraj, i preuzimanja župničke službe u Kotor Varošu, bio je četiri godine gvardijan u samostanu svetog Luke u Jajcu.
Dakle, onog nevjerojatno vrelog vikenda pred Gospojnu, u nedjelju 12. kolovoza u župnoj crkvi u Kotor-Varošu proslavili smo 25 godina svećeništva našega fra Zorana. Taj svoj mali jubilej proslavio je slaveći končano mladu misu ovdje u kotorvaroškoj ljepotici, dakle dvadeset pet godina kasnije, uz koncelebraciju desetak svećenika među kojima se bili njegov mladomisnički kolega fra Filip Karadža kao i njegov novi kum fra Juro Tokalić. Propovjednik je bio fra Stipo Karajica, a u propovijedi je naglasio ulogu značenje svećenika danas.
Akustičnost crkve isprobao je  zbor iz Jajca, i tako utkale jednu dodatnu estetsku notu u svečanost prilike. Crkva je bila opet puna. Orila se pjesma i molitva iz grla nazočnih. Nakon svete mise uslijedila je fešta pod šatorom koji je postavljen pored crkve. Gotovo osamsto ljudi blagovalo je i nakon svete mise na prigodnom ručku. Zabavu je uveličao popularni pjevač Duško Kuliš svojim prepoznatljivim glasom i pjesmama koje ne prestaju. 
Neka našega fra Zorana ruka Božja vodi i prati u njegovom daljem svećeničkom hodu i poslanju. A Bogu hvala na još jednom pamćenja vrijednom događaju i slavlju.
           Fra Mišo Sirovina
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831