Kotorvaroška Dolina

Fra Stipi Marčinkoviću uručeno priznanje Počasni građanin Općine Jajce

Datum: 26.2.2024.


Zasluženo priznanje

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Stipo Marčinković primio je u četvrtak 22. veljače na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajca na dan Općine Jajce priznanje Počasni građanin Općine Jajce.
Priznanje su mu uručili predsjedatelj Općinskog vijeća Jajca Josip Topić i načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Voditeljica programa Dijana Duzić pročitala je neke pojedinosti iz fra Stipina životopisa i o njegovim zaslugama zbog kojih mu je priznanje dodijeljeno:
„S mjesta župnika u Dobretićima, u ljeto 1991., dolazi u Jajce i postaje predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan. Te godine pomaže prognanicima okupiranog Slunja i već tada sluti da bi rat mogao stići i u BiH te počinje s opskrbom Caritasa i Kruha sv. Ante. Dopremljenu pomoć dijelio je svima, ne gledajući na vjeru i naciju. Tijekom rata bio je i dopisnik Prvog programa Hrvatskog radija. Padom Jajca 1992., kao jajački župnik i gvardijan, kreće sa svojim sugrađanima u izbjeglištvo. Zaustavlja se u Trogiru gdje je vodio brigu za oko 5000 prognanika: Hrvata, Bošnjaka i Srba. U izbjeglištvu, u župi u Trogiru, vodi i Župni ured Jajce u progonstvu i osniva karitativnu Udrugu Kraljica Katarina – zajednica izbjeglih i prognanih Jajčana. Šalje pomoć u sva područja gdje su bile veće zajednice Jajčana. U Trogiru je otvorio i ljekarnu za sve prognane, a novčano je pomagao obitelji poginulih i ranjenike. Kao prvi civil i novinar, s hrvatskom vojskom ulazi u oslobođeno Jajce 1995., a već nekoliko mjeseci po oslobođenju Jajca pomaže uspostavu rada Crvenog križa Jajca. Zahvaljujući angažmanu fra Stipe, 1997. u Jajce dolazi Njemački Caritas koji je u dvije godine obnovio gotovo 500 kuća na području Jajca. Fra Stipo je pomogao i obnovu Srednje strukovne škole u Jajcu. U Hvarsku biskupiju odlazi 2000., gdje je i danas župnik župe Sućuraj na otoku Hvaru. Za humanitarno djelovanje u ratu, izbjeglištvu i poslijeratnom periodu odlikovan je Spomenicom IV. gardijske brigade Hrvatske vojske te posebnom Zahvalnicom Crvenog križa Federacije BiH“, rekla je Duzić.
Potom je fra Stipo osobno i u ime dobitnika svih priznanja: Plakete Općine Jajce, Nagrade 22. veljače i Zahvalice Općine Jajce Jajčanima čestitao i poželio sretan i blagoslovljen Dan općine Jajce. Zahvalio je predlagateljima svih priznanja, vijećnicima Općinskog vijeća Jajca koji su prihvatili  prijedloge i usvojili Odluku o dodjeli javnih priznanja i nagrada te predsjedatelju Topiću i načelniku Hozanu što su dobitnicima uručili priznanja. Zahvalio je i Bogu što mu je omogućio da u Jajcu i Trogiru učini ona djela za koja je dobio priznanje i što je i drugim dobitnicima  omogućio da budu uspješni i dobri. Čestitao im je za to, a Općini Jajce poželio da ima što više takvih ljudi, osoboito među mladima. Napomenuo je da svoje priznanje dijeli sa svojim jajačkim fratrima te brojnim župljanima i sugrađanima Jajca koji su surađivali s njim.
Svečanost su uveličale članice zbora „Nikola Šop“ HKD-a „Napredak“ - podružnica Jajce pod ravnanjem profesorice Katarine Ladan. Nakon svečane sjednice i dodjele priznanja uslijedilo je zajedničko druženje na Plivskim jezerima.
 
Jajce, 22. veljače 2024.                                                                        FSM
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831