Kotorvaroška Dolina

Dvadeseta obljetnica oslobođenja Jajca

Datum: 17.9.2015.


Obljetnice

U organizaciji Udruge „13. rujna“, koja okuplja šest jajačkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u Jajcu je tog dana održana središnja proslava dvadesete obljetnice oslobođenja Jajca.
 
Program proslave počeo je 1. rujna otvaranjem malonogometnog turnira. Između ostaloga, neuropsihijatar dr. Goran Dodig održao je predavanje Kriza kao sveopći fenomen.Održan je i međunarodni okrugli stol Jajce u obrani, progonstvu i oslobođenju.Položeni su vijenci i upaljene svijeće poginulim braniteljima u Dobretićima, u Barevukod spomen-obilježja prve žrtve u obrani Jajca Franje Ladana Pancera i na Velikom Plivskom Jezeru za osam poginulih Virovitičana.
 
Središnja svečanosti na dan oslobođenja počela je mimohodom veterana i ratnih zastava. Potom su u središtu grada vijence na spomenik poginulih branitelja položili predsjednicaGrabar Kitarović, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici hrvatskih postrojbi vojno redarstvene operacije Maestral '95 te predstavnici hrvatske komponente Ministarstva obrane BiH.  Nakon polaganja vijenaca prigodnu riječ nazočnima uputili su predsjednica Grabar Kitarović i vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić koji je predvodio molitve za pokojne branitelje i blagoslovio vijence, svijeće i spomenik. Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je pravo Hrvata u BiH na jednakopravnost i konstitutivnost. Burnim aplauzom popraćene su njene riječi da će se za to snažno zauzimati u svojim diplomatskim akcijama u R. Hrvatskoj i svijetu. Pozvala je Hrvate u BiH, R. Hrvatskoj i diljem svijeta na zajedništvo i slogu.
 
Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje pokraj župne Crkve Uznesenja BDM i jajačkog franjevačkog samostana predvodio je banjalučki biskup dr. Franjo Komarica. Koncelebrirali su vojni ordinarij Tomo Vukšić i više svećenika. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom sestre Dubravke Dropulja. Biskup Komarica u propovijedi jepozvao Jajčane da se mole za svoje pokojne branitelje i da ne zaborave njihove žrtvete ih potknuo da u duhu molitve sv. Franje budu sredstvo mira i pomirenja na prostorima na kojima žive. Izričito je spomenuo žrtve Virovitičana u oslobođenju Jajca. Misno slavlje završeno je pjesmom „Tebe Boga hvalimo.“
 
Nakon misnog slavlja u Domu kulture Jajce održana je svečana akademija. Prigodne govore odražali su predsjednik Udruge „13. rujna“ Ivo Šimunović, zapovjednici osloboditeljskihpostrojbi generali Stanko Sopta i Zlatan Mijo Jelić te predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović. Proslava je nastavljena nogometnim natjecanjima, glazbeno-zabavnim programom, a završena veličanstvenim vatrometom.  
 
 
Jajce, 13. rujna 2015.                                                         Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831