Kotorvaroška Dolina

DEKANSKA KORONA SESVETSKO-VUGROVEČKOG DEKANATA

Datum: 6.12.2016.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 3. prosinac 2016.
 


U petak, 02. prosinca 2016. svećenici sesvetsko-vugrovečkog dekanata održali su svoju jesensku-adventsku koronu u prostorima župe Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Na susretu je sudjelovalo četrnaest svećenika, a domaćini su bili franjevci Bosne Srebrene na čelu sa sopničkim župnikom fra Zdravkom Dadićem. Susretom je predsjedao mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i arhiđakon remetsko-sesvetskog arhiđakonata. Tema susreta bila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, pastoralni događaj i poticaji u radu na župama dekanata.
Susret je započeo zajedničkom molitvom, nakon čega je uslijedio pozdrav sesvetsko-vugrovečkog dekana preč. Maria Miglesa, župnika u župi Svih Svetih u Sesvetama nazočnim svećenicima, kao i zahvala ovdašnjim franjevcima na domaćinstvu, te je riječ predao predavačima i izlagačima na koroni vlč. Ivanu Vučku, župnom vikaru u župi Svih Svetih u Sesvetama i vlč. Davoru Lukačeviću, župnom, vikaru u župi sv. Ante Padovanskog u Sesvetskim Selima, koji su ukratko predstavili Pravilnik Sinode i Radni dokument (Instrumentum laboris).  
U tom smislu, predavači su govorili o naglascima i smjernicama kako ih mjesna ili opća Crkva predlaže, o slavljenju sakramenata i nekim negativnim iskustvima, te o terminima slavlja sakramenata Sv. ispovijedi i potvrde u župama dekanata. Govora je bilo i o, itekako, predstojećem važnom događaju pred nama, početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koja se otvara u petak, 8. prosinca ove godine. Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije će imati pet tematskih zasjedanja tijekom 2016/17. godine i oslanjajući se na evanđeosko poslanje Crkve i nauk Drugoga vatikanskog koncila, želi biti dosljedna značajnim obnoviteljskim zahvatima koji su postignuti u prethodnim desetljećima te vjerna apostolskomu vodstvu i poticajima pape Franje. Važno je naglasiti kako je Prva sinoda održana još davne 1925. godine.      
Nakon izlaganja predavača, uslijedio je razgovor na izložene teme i ostavljen prostor sudionicima za moguća pitanja. Bilo je govora i o nedavna zaključenoj godini milosrđa za vjernike sesvetsko-vugrovečkog dekanata, adventskim susretima mladih, terminima Svete ispovijedi u župama dekanata za Božić, kao i tečaju priprave za brak za godinu 2017. koji se održava u župama Sesvete i Sesvetska Sela.
Druga ovogodišnja korona za svećenike dekanata završena je zajedničkim objedom u blagavaonici Franjevačkog samostana sv. Ilije, kojeg su organizirali domaćini franjevci na čelu s gvardijanom fra Božom Lujićem.
Ivan
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831