Kotorvaroška Dolina

Dan Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Datum: 17.9.2015.


Generalni vizitator fra Iko Skoko predvodio je euharistijsko slavlje  u crkvi sv. Nikola Tavelića

Franjevci Bosne Srebrene svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa, zaštitnika Bosne Srebrene,  slave Dan Provincije, „Kapitul na rogožinama“ i obilježavaju Dan žrtava i mučenika Bosne Srebrene. Ove godine tom prigodom u ponedjeljak, 14. Rujna u Franjevačkom samostanu sv. Križa na Kovačićima u Sarajevu okupilo se oko 120 franjevaca. Uz upravu provincije na čelu s provincijalom fra Lovrom Gavranom i njegovim zamjenikom fra Marijanom Karaulom, na kapitulu je sudjelovao generalni vizitator, hercegovački franjevac fra Iko Skoko.
Kapitul je počeo prikazivanjem petominutnog dokumentarnog filma o Bosni Srebrenoj i zazivom Duha Svetoga. Provincijal fra Lovro Gavran pozdravio je nazočnu braću i generalnog vizitatora te  prenio im pozdrave, osobito biskupa franjevaca, banjalučkog pomoćnog biskupa Marka Semrena i biskupa južnoalbanske biskupije VljoraHilaKasbashia.
Potom je dekan Franjevačkoj teologijeuSarajevu dr. fra Vili Radman predstavio encikliku pape Franje Hvaljen budi ( Ludato si ), objavljenu u svibnju ove godine.
Saslušavši raspravu o spomenutoj enciklici, vikar provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula, govorio je o žrtvama i mučenicima Bosne Srebrene koja je od 1941. do 1945. godine izgubila 57 svojih članova: 39 svećenika, jednog redovnika nesvećenika, devet studenata i osam đaka. Od tih 57 članova 41 je, pouzdano se zna,  ubijen ( 24 svećenika, 8 studenata, 8 učenika i jedan brat nesvećenik ), desetorica svećenika umrla su od pjegavog tifusa, a šestorica se svećenika i jedan bogoslov vode kao nestali.
U zatvoru je od 1945. do 1985. godine bilo devedeset i osam ( 98 ) članova Bosne Srebrene. Četvorica od njih - trojica svećenika i jedan student - bili su osuđeni na smrt i ubrzo strijeljani. Ostali su osuđivani na vremenske kazne od nekoliko mjeseci do doživotne robije. Jedan svećenik umro je u zatvoru od posljedica neljudskog mučenja. U prvim godinama poraća još trojica bosanskih franjevaca nestala su bez ikakvog traga, a jedan je ubijen na sred ulice. Tako se ukupan broj žrtava Bosne Srebrene u Drugom svjetskom ratu i vremenu komunističke vladavine popeo na 66., rekao je kustos Karaula.
Nakon toga euharistijsko slavlje u crkvi sv. Nikole Tavelića u sklopu samostana predvodio je generalni vizitator fra Iko Skoko koji je u svom nagovoru, između ostaloga, poželio da se franjevci Bosne Srebrene što češće susreću, zajednički blaguju i zajednički se Bogu mole.
U popodnevnom vremenu održan je aktualni satna kojemu je provincijal Gavran istaknuo važnost liturgije kao bogoslužja, osobito važnost zajedničke molitve kao što su one časoslovne molitve te konventualne mise i pohod Presvetome. Ekonom fra Jozo Marinčić govorio je o ekonomskom stanju u Bosni Srebrenoj. Ravnatelj Franjevačkog medijskog centra fra Janko Ćuropredstavio je tiskarsku djelatnost Bosne Srebrene i istaknuo kako naklada Svjetla riječi raste. Ravnatelj Kruha sv. Ante i pročelnik Vijeća za pastoral i liturgiju fra Joso Oršolić izvjestio je o misijama i pučkoj pobožnosti u župama Bosne Srebrene u kojoj ima, napomenuo je, oko 1.100 framaša i 1800 članova franjevačkog svjetovnog reda. Ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Zvonko Miličević govorio je o gimnaziji, sjemeništu, postulaturi i konviktu u Visokom te Maloj ljetnoj školi i izgradnji sportske dvorane. Župnik župe sv. Franje u Dobrinji kod Sarajeva fra Pero Karajica najavio je da će posveta nove crkve u njegovoj župi biti 3. listopada. Kapitul je završen molitvom i pozdravima provincijala i vizitatora.
Kapitul na rogožinama je bratski susret, susret trajne formacije i izmjene informacija. Takve susrete održavao je utemeljitelj franjevačkog reda sv. Franjo. Pošto je na susrete dolazilo mnoštvo braće, braća su tijekom dana sjedila na otvorenom prostoru, a po noći ležala i pokrivala se s pokrivačima ispletenim od rogožine po kojoj su ovakvi  susreti, kapituli dobilli ime. 
Provincija Bosna Srebrena ima 329 franjevaca ( s novacima ). Od toga je 283 svećenika, 4 časna brata, 9 novaka ( + 3 iz Albanijske franjevačke kustodije ). Svečano zavjetovanih je 290, privremeno zavjetovanih 28, bogoslova 32, postulanata 5 i sjemeništaraca 18.Ove godine zaređeno je šest mladomisnika. Prve zavjete položila su desetorica novaka, a za svečane zavjete pripremaju se šestorica. Za red đakonata pripremaju se četvorica svečano zavjetovane braće.
 
Sarajevo, 14. rujna 2015.                                                        Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654