Kotorvaroška Dolina

Cvjetnica

Datum: 31.3.2015.


Uz cvjetnicu nas vežu lijepe uspomene.

Kršćani se za proslavu Uskrsa pripremaju četrdeset dana. To vrijeme pripreme zove se Korizma. Korizmena priprema bi trebala biti u znaka činjenja dobrih dijela, odricanja i pomirenja s Bogom i ljudima – ispovijedi. Vjerujem da su mnogi pojedinci svoj zacrtani korizmeni put uspješno priveli kraju. I kao zajednica naša župa je već jedan dio svojih zacrtanih korizmeni aktivnosti ispunila. Svoje ispunjenje korizma ima u Velikom tjednu. Veliki tjedan počinje sa Cvjetnicom. Taj dan se blagoslivljaju grančice (maslinove, jelice ili koje druge – ovisno o podneblju) na spomen Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem prije njegove muke. Te grančice vjernici kasnije nose svojim kućama i čuvaju ih na časnome mjestu. U nekim krajevima te se grančice poslije misa nose na groblja.
Za naš kraj i ove godine jelove grančice donijeli su Fra Marko i Igor Mandušić – Gile s Prisladina i podijelili vjernicima a vjernici su uzvratili svojim darom za naše misionare. U liturgiji Cvjetnice uz blagoslov grančica središnje mjesto zauzima izvješće o Isusovoj muci, ove godine iz Markova Evanđelja. I ove godine na pučkoj Misi izveli smo ga dijaloški. To izvješće redovito ostavi čovjeka zamišljenim. Kamo sreće da malo više o tome u životu razmišljamo.
Uz cvjetnicu nas vežu lijepe uspomene. Kao djeca išli smo u četnu u Jelik. Osim za svoju kuću, dijelili smo i drugima, a naravno da smo za to redovito bivali i nagrađeni uglavnom jajima. A nije bilo lako doći do četne. Čak su i nama djeci prijetnja bili i šumari, jer kažu da smo oštećivali drveće. Koliko doživljaja bi se moglo ispričati ...
fra Anto Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831