Kotorvaroška Dolina

Čović posjetio franjevce Bosne Srebrene u Zagrebu

Datum: 27.10.2015.


Župa sv. Marije Anđeoske u Sesv. Sopnici i samostan sv. Ilije proroka u Zagrebu pripadaju franjevcima Provincije Bosne SrebreneSesvetska Sopnica/Zagreb, (FIA) U subotu 24. listopada 2015. predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović posjetio je Franjevački samostan sv. Ilije proroka i Župu sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba.
Tijekom obilaska novo useljenog samostana, srpanj 2014. godine i još uvijek građevinski nedovršenog Pastoralno kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba visokog gosta su primili sopnički župnik fra Zdravko Dadić i župni vikar fra Stipo Karajica i upoznali ga s pastoralno-duhovnim i materijalnim stanjem u samostanu i župi i istaknuli da je župa osnovana 6. lipnja 1991. godine i da danas broji preko 4.000 vjernika u 1.229 obitelji. Najveći broj župljana vjernika su prognani i izbjegli Hrvati iz Bosne i Hercegovine, koji su u Hrvatsku doselili tijekom ratnih zbivanja u BiH. Naglasili su da se u župi redovito održavaju godišnji zavičajni susreti Hrvata, ponajprije iz Rame, Kotor Varoša, Brčkog, Jajca, Posavine, te se po potrebi održavaju i drugi kulturno–umjetnički programi Hrvata iz BiH. Osim toga, u župi se održava tjedni župni vjeronauk i radionice za vjeroučenike od trećeg do osmog razreda, djeluju tri župna pjevačka zbora, Treći franjevački svjetovni red (OFS), dobro organizirana i veoma aktivna Franjevačka mladež (FRAMA), te sjedište Humanitarno-karitativne udruge Kruh svetoga Ante za Hrvatsku.
Na kraju susreta dr. Čović i suradnici su zahvalili franjevcima Bosne Srebrene na srdačnom prijemu i razgovoru, te izrazili zadovoljstvo sa svime što su vidjeli, a posebno s onim što su činili i čine za Hrvate, kako iz Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog ratnih strahota morali napustiti svoje domove, zaželjevši im puno snage i strpljivosti u ostvarenju započete misije. 
Župa sv. Marije Anđeoske u Sesv. Sopnici i samostan sv. Ilije proroka u Zagrebu pripadaju franjevcima Provincije Bosne Srebrene. U studenom 2000. godine započeta je gradnja župne crkve, pastoralno-kulturnog centra i uz nju samostana i župne kuće. U tijeku su izrada planova za novi zvonik i građevinski radovi na unutarnjem uređenju crkve i parkirališnih mjesta.   
           Fra Stipo
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005