Kotorvaroška Dolina

Božić 2022. godine

Datum: 10.1.2023.


okupio se veliki broj vjernika

Božićno vrijeme je najljepše i najradosnije vrijeme u godini. A gdje je ljepše slaviti Božić nego na rodnoj grudi pitamo se ali odmah i dajemo odgovor. Ima ih koji ovako ne misle, ali kad se vidi razdraganost onih koji dođu proslaviti Božić u rodnom kraju sve to daje drugi smisao radost i ljepotu Božića. Kako je lijepo ponovno vidjeti oživjela sela, osvijetljene i ukrašene obiteljske kuće, razigranu mladost. Crkve su pripremljene, borovi nakićeni, jaslice postavljene. Jedino je nedostajao snijeg ali već godinama je tako.  Dan prije Badnjaka peku se pečenice, kuha se keške, kolači su spremni… Kada se na početku Mise Polnoćke zapjeva «Radujte se narodi» srca i lica su ozarena. Nakon Mise čestitanja, nazdravljanja… A onda vatromet. Toliko raznih oblika, boja zvijezda i zvjezdica rasvjetljuje noć i mami uzdahe zbog svoje ljepote… Možda to nekome izgleda kao veći luksuz, rasipanje, nije. Ta ljepota vatrometa  je pokušaj dočaravanja one ljepote koju je Bog dao svijetu rađajući se kao malo dijete, nezaštićeno i nevino.
Naša crkva bila je puna. Zbilja ugodno i lijepo iznenađenje. Uz koncelebraciju fra Zorana Mandića i fra Jure Aščića, slušali smo propovijed fra Pere  kojom nam dočarava da je Božić, ljubav, radost, veselje,  druženje  se s dragim osobama, radovanje sitnim stvarima, činiti dobro. Božić je blagdan obitelji.
Poslije svečane svete mise sve nazočne svojim gromkim glasom pozdravila su crkvena zvona koja su svima zaželjela dobrodošlicu u naš kotorvaroški kraj, a nakon toga uslijedilo je prijateljsko druženje uz toplo vino, čaj, rakijicu, tople kifle i pečenje. Čak je i jedan mladić skupio snage i kleknuo pred svoju izabranicu i zaprosio ju.
Drugi dan Božić slavili smo svetu misu u Vrbanjcima. Postalo je tradicija na Stipandan okupiti se u župi Vrbanjci. Nakon svete mise nastavljeno je druženje  i čestitanje. Svećenici njih trojica fra Juro, fra Zoran i fra Pero sa svojim pratiteljima imali su  blagoslovom obitelji u župi.
No, sve što je lijepo, kratko traje. Već nakon prva tri dana Božića polako se osipaju oni koji su  došli u rodnome mjestu proslaviti Božić. Poneki su ostali i dočekali Novu Godinu, a nakon Bogojavljenja većina je već otišla. Ostali su samo rijetki koji imaju koji dan više odmora, štemplovanja ili kojih drugih obveza. Ali, doći će oni opet. Za Uskrs, Spasovo, Sv. Ivu, Petrovo, Ilinu, Rokovo, Sv. Franju, Svi Svete…   

Viki
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654