Kotorvaroška Dolina

Blagoslov polja u Bašćini

Datum: 10.5.2016.


Bogu hvala na lijepom vremenu

Blagospov polja je obred koji se kod nas od starina drži po grobljima tako da svako selo ima svoj blagoslov. Obično se s blagoslovima počinje na sv. Jurja 23. ili na sv. Marko 25. travnja.
Kod nas je običaj da se u procesiji mole Litanije svih svetih. One se prekidaju na četiri postaje. Na tim postajama svećenik najprije čita Evanđelje, a zatim blagoslivlje narod i polja: križem, jednom svijećom, trima svijećama i blagoslovljenom vodom okrećući se na sve četiri strane svijeta.
Bilo je tako i u subotu 7. svibnja na 'Petruš'ća groblju'. Skupilo nas se skoro stotinu, a blagoslovio nas je i misu nam predvodio fra Pero Karajica. Pozvao nas je na više zajedništva, konkretne ljubavi jedih prema drugima i česte susrete u radosti i veselju. Preporučio nam je molitvu za naše pokojne i one koji su danas htjeli biti s nama, ali iz raznih razloga to nisu bili u mogućnosti.
Nakon mise nitko nije 'zvao na už'nu', nego smo svi zajedno ostali ispred groblja i u slast pojeli ono što su nam oni koji vode glavnu brigu o ovom groblju za ovu prigodu priredili.
Bogu hvala na lijepom vremenu, domaćinima na gostoprimstvu, a sve one koji će ovo pročitati pozivamo da nam se u slijedećem ovakvom okupljanju svakako pridruže. Bit će nam još ljepše.
Vinko Jelušić
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 132.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 28.10.2022. Pregledaj PDF

Anketa

Što vam predstavlja Uskrs?

Slika tjedna

facebook_1679395615309_7043895746875970813