Kotorvaroška Dolina

Blagoslov polja na Rokovu groblju

Datum: 27.5.2019.


Nema raja bez rodnoga kraja!





Najprije upoznavanje mlađe generacije sa prošlošću kraja. Sve ovo kuda prolazimo a vidimo kao šikarje, gustiš, zapušteni teren nekoć je bilo obradivo tlo. Raniji dijelovi zasijani pšenicom, kukuruzom, raži, zobi, ječmom. Blage padine isto tako. Brdovitije bijahu voćnjaci, pašnjaci. Da bi se isplatio trud trebalo je vrijedno raditi, ulagati znanje i umješnost ali zazivati Svevišnjega na pomoć!
U proljeće kreću blagoslovi. To je veliki događaj za selo, za svaku obitelj. Blagoslovu polja su prisutni rođaci, kumovi, braća,sestre iz drugih sela da bude svečanije. Tu smo upoznavali kumove, tetke, prijatelje. Poslije mise smo svi išli našim kućama na užinu. Veselje veliko, juhe, pečenje, meza, rakija, kolači. Pokazuje se karakter, pokazuje se što se u međuvremenu napravilo, zasijalo, posadilo, koliko se ovaca ojanjilo, krava otelilo. Djeca trčkaraju, veru se po drveću, skaču. A druge nedjelje odlazimo i mi njima pa nas oni ugošćuju i pokazuju obraz, pokazuju koliko su dobri domaćini.
Nužda zakon mijenja. Blagoslov nam i sada treba.19.05.2019. godine evo nas na Rokovu. Krasan dan. Kao stvoren poslije onih divljanja i oblaka i Vrbanje. Groblje pokošeno, milina. Pomiješano sa laganim povjetarcem razliježe se naša molitva. Ima nas hvala Bogu sa svih strana. Od kuge, gladi i Rata! Oslobodi nas Gospodine! Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati Tebe molimo, usliši nas! Putuje blagoslov prema Zabrđu, Bašćini, Bilicama, proteže se na Duratovce, Sokoline, zaokružuje Janičare i Šibove, ulazi u podbrdske njive i šljivike, penje se po sokacima. Sigurni smo da je blagoslov stigao i do vas koji niste mogli doći.
Hvala Bogu za fra Juru koji je vodio blagoslov i misu, hvala svima što su bili dobro raspoloženi, hvala užinarima što su se pridružili blagovanju za stolom. Nema više odlazaka kućama već se to obavlja na samom groblju, pod lipom. Hvala Jakovu koji se potrudio i za sve to organizirao, hvala svima koji su to poduprli novčanim prilozima. Hvala onima koji su došli a već se oslanjaju na štap, onima malenima koji su došli u naručju. I Ivici Kačarevom na rakiji. Bila je dobra.
I po starom dobrom običaju, kako su se ispraćali užinari. Zbogom i nemojte čemu zamjeriti. I ako Bog da vidimo se i dogodine, a vi pozdravite sve svoje i znajte:
Nema raja bez rodnoga kraja!
 
            Mato Pejavić
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654