Kotorvaroška Dolina

BLAGOSLOV POLJA 2016. GODINE

Datum: 6.6.2016.


Mnoga naša polja su daleko od idile blagostanja, livade zarasle ali....

U pučkoj pobožnosti našega naroda, koju i dalje podržava Crkva jest i proljetni blagoslov polja. Tako, iako smo u našem rodnom, kotorvaroškom kraju brojčano svedeni na minimum i niže, ipak nismo odustali od ove pobožnosti. I slika mnogih naših polja daleko je od idile blagostanja. mnoga su zarasla u korov, ne obrađuju se, nekadašnje livade su prave šume, ali ipak ... Ipak si poneko da truda i dođe u rodni kraj. Neki čak kada vide uređeno groblje kažu da to radimo NJIMA,  vjerojatno umirujući svoju savjest zbog svoje neangažiranosti ...      Naravno da tražimo Božji blagoslov za sve – i NAS i NJIH -  jer sve drugo daleko je od Krista i kršćanstva.
 Tako smo ove godine u blagoslovu polja od 23. travnja 2016. do 11. lipnja 2016. molili Božji blagoslov i zaštitu od svakoga zla na slijedećim našim grobljima kotorvaroške župe:  Slatina (Sv. Juraj), Čepak (Sv. Marko), Podbrđe (Sv. Rok), Zabrđe (Spasovo), Baština – Bašćina – Petrušića groblje (Sv. Nikola Tavelić), Bilice (Sv. Petar i Pavao), Šibovi – Novo Selo (Sv. Antun Padovanski). U Vrbanjskoj župi mise blagoslova polja bile su na slijedećim grobljima: Luke (Sv. Marko), Rujevica staro groblje (Spasovo), Postolja (Duhovi), Draguljići (Tjelovo) i Orahova (Sv. Ivan Krstitelj). Od grobalja sokoljske župe, Mise blagoslova polja imali smo na groblju u Sokolinama (Sv. Marko), Jakotini (Sv. Ilija) i Postolju jer to groblje dijele s Vrbanjčanima. Na nespomenutim grobljima ove godine nije bilo Misa blagoslova polja, što ne znači da njihovi mještane ne vode brigu o njima. I ona su također uređena i posjećivana od onih koji njima pripadaju. Nadam se da će se dalje u dogovoru sa župnicima na našom grobljima slaviti sv. Mise blagoslova i mise za naša pokojne.
 To su također i prilike da se i mi susretnemo i međusobno a naravno kao zajednice sa Gospodinom Bogom u zajedničkoj molitvi.
  Fra Anto
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831