Kotorvaroška Dolina

Blagoslov obitelji

Datum: 31.12.2018.


Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

 Blagoslov obitelji (kuća) u božićnom vremenu ima svoju dugu tradiciju. Iako je danas uobičajeno da blagoslov obitelji započne već na Stjepandan i završi do Bogojavljenja, u ranijim je vremenima blagoslov kuća tek započinjao na Tri kralja, ili uoči toga blagdana, ali svakako poslije blagoslova vode. Tako bi se uoči Bogojavljenja ili na sam dan svečano blagoslovila voda (po čemu se i blagdan nazivao Vodokršće), a potom bi vjernici nosili kućama u bocama blagoslovljenu vodu i njome tijekom godine, posebno uz neke veće blagdane, škropili kuću, staje, dvorište, voćke i cjelokupno imanje.
            Kao uspomenu na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol i sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B.
U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje?

            Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:
C = Christus
M = mansionem
B = benedicat
Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!
Svakako, lijepi običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice, znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov.
 
            I naši svećenici su obišli vjernike i blagoslovili njihove domove. U župi Vrbanjci blagoslovili su  obitelji, kao i u župama Sokoline i u Kotor Varošu. Svugdje se lijepo dočekani i ugošćeni.
            Hvala vjernicima na njihovoj ljubavi!
Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005