Kotorvaroška Dolina

Blagoslov obitelji u našim župama

Datum: 10.1.2023.
: „Neka Krist prebivalište blagoslivlja.“

Poseban običaj među Hrvatima katolicima uz božićne blagdane jest blagoslov kuća i obitelji. To je jedna prilika da se svećenik osobno susretne sa svojim župljanima, s nekima tek jedini put u godini. Tijekom vremena sami red blagoslova se mijenjao, ali je smisao bio isti.  
 Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Izvorno su se ovi inicijali zapisivali na latinskom. pa je umjesto početnoga „G“ stajalo „C“ (Casparus). Tako su inicijali, osim imena kraljeva, označavali i akronim blagoslovne formule: Christus mansionem benedicat, što na hrvatskom znači: „Neka Krist prebivalište blagoslivlja.“ Između inicijala stavljaju se križići, kao znak blagoslova, a oko inicijala upisuju se brojke koje označavaju tekuću godinu. Ranije su se ovi znakovi upisivali kredom, dok se u novije vrijeme češće koriste posebne naljepnice. Konačan izgled natpisa ima oblik 20 G+M+B XX (gdje XX označava zadnje dvije brojke tekuće godine).
Svi koje smo pohodili s radošću su nas primili i s nama molili. Također su nas i lijepo obdarili i  na tome iskreno im  zahvaljujemo.

Fra Zoran Mandić
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Što vam predstavlja Uskrs?

Slika tjedna

received_623549766077407-vv