Kotorvaroška Dolina

Blagdan Gospe od zdravlja u Sućurju i Gdinju na otoku Hvaru

Datum: 30.11.2016.


 Sućuraj/Gdinj
 


Blagdan Gospe od zdravlja, 21. studenoga, svečano je proslavljen u župama Sućuraj i Gdinj na otoku Hvaru, koje pastoriziraju bosanski franjevci. U nedjelju koja je prethodila ovom blagdanu, poslije pučke mise u župnoj crkvi Sv. Jurja u Sućurju je „otkriven“, skinut je Gospin kip s njezinog oltara i postavljen ispred glavnog oltara na stol s okićenim postoljem za nošenje kipa. To je drevni običaj izlaganja Gospinog kipa za vjerničko čašćenje.
Na sam blagdan pučko euharistijsko slavlje ove godine predvodio je župnik fra Stipo Marčinković koji je u propovijedi istaknuo kako je Blažena Djevica Marija majčinski skrbila o svom sinu Isusu Kristu. Tako se, saznavši da židovski kralj Herod namjerava ubiti novorođenog Isusa, sa svetim Josipom i Isusom uputila u Egipat, odakle su se vratili tek poslije Herodova skončanja. Marija kao majka vodi majčinsku brigu i o svakom čovjeku. To se najbolje vidi u Bibliji na primjeru čuda koje se dogodilo u Kani Galilejskoj. Tamo je ljudima, svatovima, mladencima, na svadbi ponestalo vina, simbola radosti i veselja. Ljudi su se našli u nevolji. Marija je to prva primijetila i zamolila Isusa da nešto učini. A on je potom pretvorio vodu u vino; ljudsku je nevolju pretvorio u radost i veselje. Isus je za svakog čovjeka s križa kazao svojoj majci Mariji: „ Majko, evo ti sina“, a svakom čovjeku poručio je: „Sinko, evo ti majke“, rekao je župnik Marčinković.
Na kraju misnog slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Gornju i Donju Bandu, prošla je tradicionalna procesija ne čelu koje su veliki višestoljetni procesijski križ s Gospinom zastavom naizmjence nosili lučki kapetan Vice Franičević i Martin Modrić. A prelijepi Gospin kip, prirodne veličine, nosili su načelnik Sućurja Ivan Slavić, općinski vijećnik Ante Franičević, Ivica Marinović i Ivica Petričević te Tomislav Kačić Bartulović. Oni su na završetku procesije, ispred ulaza u župnu crkvu, dižući i spuštajući Gospin kip na sve četiri strane svijeta, obavili obred blagoslova nazočnih i mjesta Sućuraj. Potom je kip ponovno izložen ispred glavnog oltara, a na Gospin oltar bit će, po drevnom običaju, vraćen sljedeće nedjelje. Za vrijeme misnog slavlja i u procesiji liturgijsko pjevanje predvodile su domaće pjevačice.
Blagdan Gospe od zdravlja svečano je proslavljen i u župi Gdinj. Tamo je pučko euharistijsko slavlje predvodio župnik fra Augustin Tomas. I tamo je, nakon misnog slavlja, bila tradicionalna procesija na čelu koje je Marko Visković nosio Gospinu zastavu. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pučki pjevači.
 
fra Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005