Kotorvaroška Dolina

Anto i Ruža Karajica proslavili zlatni bračni jubilej

Datum: 27.11.2018.


Anto i Ruža Karajica Samo dan prije od navršenih punih pedeset godina od sklapanja zajedničkog braka supružnici Anto i Ruža Karajica su u subotu 24. studenog 2018. godine u župnoj crkvi Sv. Vida u Brdovcu kod Zaprešića obilježili 50. obljetnicu bračnog zajedništva, obnovivši time zavjete sakramenta ženidbe pred svojom obitelji, rodbinom i prijateljima, te još jednom pred Bogom i svima okupljenima potvrdili svoju čvrstu vjeru, nepokolebljivu ljubav i uzajamno poštivanje i vjernost svih tih godina.  Prigodno misno slavlje predslavio je sin kotorvaroškog kraja fra Petar Karajica, župnik župe Sv. Franje Asiškog u Dobrinji kod Sarajeva, u zajedništvu s fra Stipom Karajica, samostansko-župnim vikarom župe Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Prigodna misna čitanja i zazive molitve vjernika čitale su unuka Ružica i kćer Kata Karajica.  
Anto je iz Bašćine, rođen 7. rujna 1944., a Ruža, rođena Zeba je iz Zabrđa, rođena 18. lipnja 1946., vjenčali su se 25. studenog 1968. godine, na blagdan svete Katarine Aleksandrijske u župnoj crkvi Rođenja B. D. Marije u Kotor Varošu, pred župnim vikarom i crkvenim vjenčateljem fra Antom Lešićem, crkvenim vjenčanim kumovima i svjedocima Markom Grgić iz Novog Sela i Franjom Karajica iz Slatine. U pedeset godina braka u kojemu je bilo dosta radosti, muke, patnje, truda, rada, neimaštine, ali i prijeđenih životnih Kalvarija, sve u cilju očuvanja obiteljskog korijena i zajedništva, kako je to u prigodnoj propovijedi slavljenicima istaknuo fra Petar, spomenuvši posebno možda i za njih najteži progon i stradanje ljudi, imovine i rodnog zavičaja tijekom rata, od lipnja 1992. do kolovoza 1995. godine, kada su mnogi Hrvati, katolici i vjernici iz župa kotorvaroške doline bez ikakve krivnje zastrašivani i protjerani sa svojih ognjišta u neizvjesnost. Sve ratne i poratne prijetnje i neizvjesnosti nisu u njima dvoma uspjeli zatomiti njihovu ljubav i privrženost rodnom kraju i ognjištu, gdje i danas najviše vremena rado provode u novo obnovljenoj obiteljskoj kući u Bašćini, unatoč slabijem zdravlju i nedostatku prijeratnih susjeda i rodbine. Supružnici Anto i Ruža Karajica su u braku rodili sedmero djece, od kojih su žive i zdrave odgojili njih šestero; kćeri Ljubicu, Katu, Ivanu, sinove Petra, Iliju i Ivicu, od kojih danas imaju rođenih devetero unučadi i dvoje praunučadi, koji su im i pod staračke dane istinska radost i neprocjenjivo bogatstvo.     
 Nakon mise, zajedničkog čestitanja i fotografiranja slavljenici su zajedništvo nastavili u restoranu Mali raj u zagrebačkom naselju Stenjevec u veselom raspoloženju i podršci obljetničkih kumova Ronalda i Ive Križanović, gdje je slavljenicima, svojim roditeljima u ime cijele obitelji i okupljenih čestitku i zahvalu izrekao sin Ilija i zajedno s drugima uručio im prigodne darove, a fratri svećenici prigodnu slavljeničku blagoslov-plaketu pape Franje. Slavlje ove bračne zlatne obljetnice bila je prigoda za zahvalu, čestitku, ujedno i poticaj drugim obiteljima i članovima kotorvaroških župa, da ovakve i slične obiteljske događaje priređuju u rodnom zavičaju, ako ne, onda barem što bliže njemu, jer ovakve obljetnice i događaji, posebno u današnje vrijeme bračne ne doživljavaju i ne slave se svaki dan. Slavljenicima iskrene čestitke za doživljaj i proslavu zlatnog bračnog jubileja.
   S. Karajica
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831