Kotorvaroška Dolina

30. obljetnica borbe, stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoša

Datum: 17.10.2022.


bio je prisutan veliki broj vjernika

U subotu, 15. listopada 2022. u Kotor Varošu je dostojanstveno i s pijetetom prema žrtvama obilježena 30. obljetnica borbe, stradanja i progona Hrvata iz kotorvaroške doline. Brojni Hrvati iz kotorvaroške doline, hrvatski branitelji i njihovi prijatelji polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast žrtvi kotorvaroških Hrvata.
17. listopad 1992. ostat će u sjećanju Hrvata kotorvaroške doline zabilježen kao jedan od najtežih dana u njegovoj povijesti - dan kada je nekoliko tisuća preostalih Hrvata, poslije četveromjesečnih teških borbi i stradanja, prognano sa svoga stoljetnoga ognjišta. I danas, 30 godina poslije tih tragičnih događaja, pitamo se zašto je jedan radišni narod koji nikome nije dao povoda za takav odnos prema njemu tako nemilosrdno i okrutno napadnut, mučen i prognan od strane svojih dojučerašnjih susjeda. I koliko god se pitali, racionalnoga i pravoga odgovora nema. Žrtve i stradanje nas obvezuju da nikada ne smijemo odustati od traženje istine i kažnjavanja onih koji su počinili teški i nečovječni zločin nad nenaoružanim civilima.
Ova kalvarija i komemoracija hrvatskim žrtvama nije i ne smije biti poziv na mržnju i osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt. Svetu misu zadušnicu u spomen na 174 ubijena Hrvata i hrvatska branitelja predslavio je biskub banjolučki mons. Franjo Komarica. Svi poginuli i ubijeni, nekoliko stotina ranjenih i zatočenih te tisuće prognanih Hrvata u samo četiri ljetna mjeseca 1992. trajna su obveza nama živima da čuvamo sjećanje i spomen na njihovu žrtvu kako se nešto slično nikada više ne bi dogodilo.
Zoran Piličić

 

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654