Kotorvaroška Dolina

24.obljetnica stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoši

Datum: 25.10.2016.


Svetu misu zadušnicu predvodio je fra Stipo Karajica


Dana 15. listopada 2016. Hrvati kotorvaroške doline okupili su se u Kotor Varoši kako bi obilježili 24. obljetnicu stradanja i progona Hrvata iz tog kraja. Od oko 11 000 Hrvata , koji su prije rata živjeli u Kotor Varoši, sada ih je ostalo oko 200, što je samo po sebi svjedočanstvo teškog stradanja i progona kotorvaroških Hrvata. Obilježavanje je počelo svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja svim poginulim i ubijenim Hrvatima 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata u dvorištu župne crkve u Kotor Varošu. Vijenac su položili i zapalili svijeće predstavnici Udruge kotorvaroških Hrvata i Udruge veterana Domovinskog rata KV, izaslanstvo HDZ-a Hrvatske, izaslanstvo HDZ BiH predvođeno ministrom u Vladi RS Davorom Čordašom te izaslanstvo HVIDR-e Zagrebačke županije.
Sve nazočne pozdravio je i dobrodošlicu im poželio fra Zoran Mandić, župnik župe Kotor Varoš, pozvavši ih da nikada ne smiju zaboraviti tešku kalvariju hrvatskog naroda kotorvaroške doline. Kratkim prigodnim govorom nazočnima se obratio i Zoran Piličić, ratni zapovjednik HVO Kotor Varoš, zahvalivši svima na njihovom dolasku čime daju do znanja da neće zaboraviti žrtvu i stradanje hrvatskog naroda. Gospodin Piličić je u govoru naglasio da borba Hrvata za svoja prava i opstojnost na tom području traje i dalje, usprkos svim teškoćama i preprekama koje se postavljaju pred njih, ističući da se u toj borbi mora ustrajati, a ne posustati i odustati. Istaknuo je da nas na to obvezuju 174 poginula i ubijena Hrvata i hrvatska branitelja tijekom teških četveromjesečnih borbi u ljeto 1992. te stotine ranjenih i tisuće prognanih Hrvata kotorvaroške doline.
Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti svim žrtvama, u župnoj crkvi održana je sveta misa zadušnica za sve pale branitelje i ubijene Hrvate, koju je predvodio fra Stipo Karajica, uz koncelebraciju ostalih kotorvaroških fratara. U misnom slavlju sudjelovao je i crkveni zbor iz Klinča Sela, koji su svojim gostovanjem željeli odati počast borbi hrvatskog naroda za svoju opstojnost u Kotor Varoši.  
ukh.hr
 
 

  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831