Kotorvaroška Dolina

23.obljetnica

Datum: 21.10.2015.


Dvadeset treća obljetnicaDvadeset i treća obljetnica velikosrpske agresije i progona Hrvata i vjernika župa kotorvaroške doline obilježena je u Kotor Varoši, BiH, u subotu 17. listopada 2015. Misno slavljem za sve poginule, umrle i nestale hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, njih 557, i Domovinskog rata, njih 172 predvodio je fra Stipo Marčinković uz suslavlje kotorvaroških fratara: fra Stipe Karajica, fra Ante Šimunović, fra Marka Bandala i fra Pere Karajica. Brojni Kotorvarošani, koji su 1992. godine bili skoro svi prognani, a njihove crkve, domovi i gospodarski objekti srušeni, zapaljeni i uništeni, nazočili su toj svečanosti.
Obljetnici progona i stradanja Hrvata kotorvaroške doline nazočili  su i brojni gosti i predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka: Zajednica udruga HVIDR-e Zagrebačke županije, HVIDR-a Samobor i Jastrebarsko, Udruga specijalne policije RH,  Odbor za Hrvate u BiH  i Zajednica branitelja „Gojko Šušak“ HDZ-a RH. Svi oni su u ime svojih udruga i političkih stranaka položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata. Vijenac je u ime HDZ BiH položio potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković sa suradnicima, a u ime HDZ-a RH umirovljeni brigadir Ivan Rašić i umirovljeni pukovnik Mijo Crnoja
Vijenac su u ime Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš i Udruge kotorvaroških Hrvata položili i svijeću zapalili hrvatski branitelji Ivica Grgić i Marijan Miškić te predsjednik UKH Marko Bilobrk.   
Uvodno je u svome govoru sve nazočne pozdravio umirovljeni brigadir Zoran Piličić, ratni zapovjednik postrojbi HVO Kotor Varoš. On se u svome izlaganju osvrnuo na stradanja branitelja i Hrvata Kotor Varoša u Domovinskom ratu, pozivajući  na kažnjavanje onih koji su počinili zločin nad njima kao i potrebu izvlačenja pouke iz ovog stradanja kako se isto nikada više ne bi ponovilo.
Hrvati iz Kotor Varoši su tijekom Domovinskog rata doživjeli tešku kalvariju i stradanje. Od prijeratnih 11000 Hrvata, sada ih u Kotor Varošu živi oko 200. Široj javnosti je malo poznat njihov oružani otpor okupatoru i borba za opstanak nakon okupacije Kotor Varoši u lipnju 1992. Ne priznavajući okupaciju i takvo stanje, Hrvati su se organizirali i, iako slabo naoružani, pružili žestok gerilski otpor u samom srcu neprijateljskog teritorija, samo dvadesetak kilometra od Banja Luke. O ratnoj brutalnosti i nesmiljenosti tijekom teških četveromjesečnih borbi svjedoče 172 poginula i ubijena Hrvata i hrvatska branitelja. Njihova žrtva je vječni podsjetnik i obveza nama živima da ih nikada ne smijemo zaboraviti jer su njihovi životi zalog naše bolje budućnosti.    
ZP
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654