Kotorvaroška Dolina

100. broj Vjesnika Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu

Datum: 21.10.2015.


Vjesnik je zanimljiv i prihvatljiv ljudima različite dobiSvečana akademija u povodu izlaska iz tiska 100. broja Vjesnika Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu održana je 16. listopada u Velikoj sali Općine Jajce. Mjesečnik Vjesnik  pokrenuli su jajački franjevci s nakanom da informira o životu i radu u župama jajačkog samostanskog područja ( Dobretići, Jajce, Kotor Varoš, Podmilačje i Sokoline ), da vjernike poučava u vjerskim pitanjima, da donosi priloge o jajačkoj povijesti, kulturi i kulturnim spomenicima grada Jajca i jajačkog prostora, ali i da se bavi drugim aktualnim vjerskim i društvenim temama, rekla je moderatorica akademije Marina Klarić. O ulozi i značenju tog mjesečnika za jajački samostan, župe jajačkog samostanskog područja i za grad Jajce na akademiji je govorilo više stručnjaka.
Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu i višegodišnji suradnik Vjesnika fra Ivan Šarčević govorio je o povijesti i koncepciji Vjesnika i njegovu značenju za franjevce jajačkog kraja te iznio neke prijedloge i smjernice za budućnost. Poznati bosanskohercegovački književnik i scenarist koji živi i radi u Uskoplju/Gornjem Vakufu Josip Mlakić govorio je o važnosti tiskanih medija i kulturi čitanja uopće. Jajčanin, novinar, povjesničar i kroničar Jajca i okolice Tvrtko Zrile, od početka suradnik Vjesnika,  govorio je o značenju Vjesnika za lokalnu zajednicu. Potom je govorio domaćin, jajački župnik i gvardijan Franj. samostana sv. Luke i jajački dekan fra Zoran Mandić kao glavni i odgovorni urednik Vjesnika.
Na akademiji je rečeno da značenje Vjesnika prelazi mjesne okvire. Vjesnik je zanimljiv i prihvatljiv ljudima različite dobi, vjere, uvjerenja i narodnosti. Poseban je npr. po rubrici „Upoznajmo druge,“jer ne prihvaća stereotipe. Svjedok je svog vremena, prepoznatljiv je i čitan, tako da pojedini Jajčani imaju sve njegove brojeve. To je Vjesnik dobrih vijesti. Počeo je izlaziti u lipnju 2007. godine kao sljednik dotadašnjeg Župnog vjesnika koji je od 2001. godine izašao u pedesetak brojeva. Izlaženje Vjesnika pokrenuli su tadašnji jajački gvardijan i vikar fra Niko Petonjić i fra Nikica Vujica. Od 2009. godine izvršni urednik je fra Stipo Raštegorac, a od 2012. uređuje ga sadašnji gvardijan fra Zoran Mandić. Izvršni urednik je Miran Križanac. U uredničkom vijeću su i dopisnici, župnici župa jajačkog samostana. U  jubilarnom broju navedena su imena više  desetaka suradnika. Grafički oblikovatelj je Branko R. Ilic. U A4 obliku tiska ga „Alfacommerce d.o.o.“ Zagreb.  
Između pojedinih govora, te na početku i na kraju akademije, izvorne narodne pjesme pjevao je zbor jajačke podružnice HKD Napredak pod ravnanjem profesorice Katarine Petrović iz Jajca, koja je pjevane pjesme glazbeno obradila. Akademija je završena s jajačkom himnom S onu stranu Plive.
 Jajce, 17. listopada 2015.                                                                                                     Stipo Marčinković
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005