Kotorvaroška Dolina

Započela gradnja

Datum: 23.10.2010.


Niče nova crkva na Dobrinji
Trinaest godina nakon kanonskog osnivanja župe sv. Franje Asiškog na Dobrinji, najmlađe župe na području Sarajeva, povjerene na upravljanje franjevcima Bosne Srebrene, i nakon mnogobrojnih problema koji su proizašli kroz minulo vrijeme oko lokacije i raznih dozvola i suglasnosti, konačno je započeta gradnja župne crkve i pastoralnog centra, u sklopu kojega će biti i pučka kuhinja Kruha sv. Ante. Valja napomenuti da je Dobrinja pogranično područje između dva entiteta koje je uvelike stradalo za vrijeme minulog rata kada je i osnovana jedna jezgra vjernika oko fratara koji su duhovno i pastoralno skrbili za to područje. Župa danas broji oko 300 obitelji s tendencijom doseljavanja mlađih zbog povoljnosti cijene stanova. Sve do 2005. godine vjerski i karitativni život se odvijao u centru Dobrinje u prostorijama nekadašnje Jugoplastike. Od 2005. župa je preselila u atomsko sklonište na Dobrinji 3. U sklopu župe djeluje i pučka kuhinja KSA koji je uredio sve potrebne prostorije i brine o financiranju cjelokupnog prostora.
Crkvu i župnu kuću je projektirao poznati sarajevski arhitekt i akademik gdin Ivan Štraus. Građevinska dozvola je dobivena polovicom mjeseca listopada i odmah je potpisan ugovor sa firmom iz Kiseljaka „Gradnja“ doo, koja izvodi prvu fazu građevinskih radova, a nadzor nad gradnjom prati firma „IDEA“ iz Sarajeva, koja je i napravila svu potrebnu dokumentaciju za izvedbeni projekt.
Za sada je planirano izvođenje građevinskih radova uključujući i krovnu konstrukciju te osnovne vodo- i elektroinstalacije. Okvirni plan završetka predviđenih radova je 10 radnih mjeseci. Uz pomoć općinskih vlasti općina Novi Grad i Centar i prilozima i ušteđevinom župljana kroz minulo vrijeme, osigurana su sredstva od 5% za avans predviđenih radova.
Ovim putem molimo sve dobronamjerne pojedince i institucije da nam pomognu oko ovoga projekta kako bi ova mala ali hrabra župna zajednica dobila adekvatan prostor za bogoslužje i pastoralne aktivnosti. Unaprijed zahvaljujemo na svakom vašem daru uz trajnu obvezu sjećati vas se u našim molitvama.
Fra Pero Karajica

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831