Kotorvaroška Dolina

Volontiraj, zove te tvoj rodni kraj !

Datum: 15.6.2012.


Mladi javite se

Ideja
Mladi između 14 i 18 godina koji žive u Kotor Varošu i mladi istog starosnog doba koji žive izvan rodnog kraja i domovine Bosne i Hercegovine zbog rata, tokom jednog tjedna „volontiraju“ skupa na različitim mjestima župe i kraja. Gospojina i Rokovo su datumi i blagdani, za koja najviše ljudi, protjeranih za vrijeme posljednjeg rata, dolaze obići rodni kraj, svoja ognjišta, crkve i groblja sa obitelji.
Za vrijeme tih blagdana, tj. pred Gospojinu i Rokovo, mladi obilaze kraj, ali većinom bez „cilja“ i motivacije jer nema aktivnosti npr. od strane župe, npr. aktivnosti u FRAMI ili sl., da bi ih na kraju većinom vidjeli kod kuće ne radeći gotovo ništa.
Zato želim da 20-30 mladi, tj. mladi koji žive u KV i u dijaspori, skupa rade nešto korisno i tim putem upoznaju rodni kraj, kojeg mnogi ne znaju dovoljno dobro ili samo iz priča roditelja, ali i druge mlade da bi se uspostavio kontakt i dobra veza između mladih u rodnom kraju i mladih u dijaspori.
Inače, po mom mišljenju, rodni kraj Kotor Varoš (i ne samo on, nego mnoga druga mjesta u čitavoj našoj domovini koja su ostala pusta nakon posljednjeg rata) će pasti u zaborav i s time i naši običaji (vjera, kultura,...), posebno kod mladih u dijaspori.

Plan
Ukratko jedan plan, kako bi izgledalo volontiranje u rodnom kraju, gdje bi se šta moglo raditi i kada.
1. dan „Upoznavanje“u župnom uredu u Kotor Varošu (prezentacija plana i aktivnosti tokom tjedna),  2. dan:  uređenje dvorišta crkve u Kotor Varošu uvečer druženje uz pjevanje i gitaru, 3. dan: obilazak obitelji ili starijih osoba kojima je potrebna pomoć kod kuće ili oko nje, 4. dan:  ODMOR   5. dan: pješačenje kroz rodni kraj (npr. na Sokoline) tamo npr. urediti crkvu i dvorište ili sl. za dolazak svijeta za Gospojinu i ako postoji želja, onda prenoćiti tu) 6. dan:  obilazak obitelji ili starijih osoba..7. dan: . uređenje groblja Sv. Roka za dolazak svijeta za Rokovo (završetak volontiranja (evaluacija) druženje

Ukoliko je moguće uključiti i motivirati mlade za volontiranje u rodnom kraju, bit će nam potrebna „logistička“ pomoć od strane župe. To bi se odnosilo samo na obroke i „alat“(za uređenje dvorišta i sl.). Za prevoz mladih bi bila potrebna pomoć roditelja, koji bi doveli djecu na određena mjesta i poveli ih ponovo nakon završetka rada.

Nadam se da će se što više mladi ljudi zanimati za ovakvu vrstu volontiranje da bi se međusobno upoznali, ali naravno i rodni kraj kojeg ćemo na ovaj način vidjeti (u to sam siguran) sa drugim očima, kao da smo dio njega jer djelujemo u njemu. Ne želim da ostane samo plan ili, ako uspije, jedan „spektakl“. Želim da se nastavi s time te da se godinu po godinu još više mladi uključe u volontiranje što jest vrsta nesebičnog djelovanja, „ljubljenje drugog kao samog sebe“. Uz Božju pomoć, uz pomoć naše župe, naše Bogorodice i naših Svetaca ćemo uspjeti na našem putu, da naš rodni kraj, naša prelijepa domovina Bosna i Hercegovina ne pada u zaborav te da jednog dana ponovo procvjeta punim cvijetom, da ponovo zasvijetli svjetlom ljubavi i sloge te da oživi životom kojeg svi želimo živjeti jedno uz drugog.

Mateo Topalović

P.S.: Plan kojeg sam gore naveo, je prvi pokušaj postavljanja plana i aktivnosti za vrijeme tog volontiranja. On se svakako može mijenjati i poboljšati ukoliko bude bilo dobrih ideja i inspiracija za nesebično volontiranje u rodnom kraju. Datum početka i period volontiranje također još nije „siguran“. Uglavnom bi to bio prvi ili drugi tjedan pred Gospojinu i Rokovo.
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654