Kotorvaroška Dolina

Vizitacija biskupa Franje Komarice

Datum: 12.6.2012.


Posjet biskupa našem kraju

Dana 8.lipnja sve tri župe Kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Vrbanjce i Sokoline) posjetio je mjesni pastir biskup Franjo Komarica u pratnju bogoslova Predraga. Zadnji takav, službeni, kanonski posjet bio je 2006. godine. Župnik fra Anto dočekao je oca biskupa u Zabrđu. Prvo su obišli filijalnu crkvu sv. Leopolda. Nakon pregleda crkve i nekoliko tehničkih primjedbi otišli su na groblje Šibovi i Novo selo. Otac biskup je bio ugodno iznenađen što je uz novu kapelu sv. Ante, koja je obnovljena također obnovljena i sačuvana stara drvena kapela. Na izlazu iz Šibova posjetili smo pogone SIM tehnike. Otac biskup bio je oduševljen marljivošću i hrabrošću braće Marića (SIM = Stipo, Ivpo i Mile) koji su pokazali da se i u Kotorvaroškom kraju, čak i u ovo vrijeme ekonomske krize, može uspješno raditi.
Nakon toga otac biskup je zajedno sa fra Antom i našim vijećnicima Ilijom i Matom susreo se sa predsjednicom skupštine g-đm Enisom Božičković te u dugom i međusobnom uvažavajućem razgovoru izmijenili informacije o trenutnoj situaciji u našoj općini.
Poslije ručka, otac biskup posjetio je Rokovo groblje, a kasnije s fra Markom Bandalom, sokoljskim župnikom, posjetio je župnu crkvu i kuću u Sokolinama. Na svim grobljima, kapelama i u crkvama otac biskup molio je opijelo za pokojne, kako propisuje zakon o kanonskoj vizitaciji župe.
U Vrbanjcima biskup se susreo sa župljanima koji tu žive a i sa onima koji su bili trenutno u posjeti. Saslušao je njihove želje, primjedbe, molbe, a nakon toga u popodnevnim satima vratio se u župu i susreo se sa Župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem. Razgovarao je o situaciji u župama, ukazao na neke potrebe i primjedbe glede nekih crkvenih objekata, sugerirao je članovima da budu na pomoći župnicima koji su tu sami.
Na Misi koja je bila u našoj vjeronaučnoj dvorani skupio se veliki broj vjernika koji su željeli osobno susresti se sa biskupom Franjom a to su i imali prilike poslije mise jer je biskup za sve našao vremena. Razgovarao je i susreo sa sa članovima udruga, saslušao njihove primjedbe, sugerirao im da moraju biti složni i pripravni za izbore koji dolaze.
Poslije svete mise otac biskup skupa sa svećenicima fra Antom i fra Markom detaljno je pregledao crkvene knjige, matice, knjige računa, kroniku i sve ono što spada u župnu administraciju. U kasnim večernjim satima otac biskup i bogoslov Predrag vratili su se u Banjaluku umorni ali i zadovoljni.
Viki
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654