Kotorvaroška Dolina

Uskrsna takmičenja i igre

Datum: 22.4.2014.


Najviše su se djeca radovala

Pisanica ili uskršnje jaje je bojom ukrašeno jaje. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, a najviše na istoku Europe. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar.
U našoj župi kao i svakog Uskrsa, organizirano je tradicionalno takmičenje u izboru najljepše našaranog jajeta. Ove godine prijavio se veći broj kandidata pa je žiri imao velikog posla jer je trebalo od tridesetak prekrasno našaranih jaja odabrati troje, odnosno četvoro.
Žiri u sastavu Luce Marković, Mare Milišić i Mate Kljajića ocijenio je da je najljepše našarano jaje Karmen Marković-Šramel koja je ispred župnog ureda dobila prekrasan kip Žalosne Gospe i knjigu, drugu nagradu osvojila je Ivka Vardić i dobila knjigu Hrvati u Kotor Varoši i još jednu knjigu, treću nagradu je osvojila Ivka Barić koja je dobila knjigu, bocu vina, majicu i kapu a četvrtu utješnu nagradu osvojila je Luca Marković supruga Jože koja je dobila također knjigu i slatkiše, te mali ručno izrađen križić koji je za utješnu nagradu donirao naš Mato Kljajić.
Dobru zabavu upotpunile su i neke tradicionalne uskrsne igre. Za najmlađe da se i one zabave pobrinuli su se Petar Verić i Marko Marković koji su napravili stazu za najmlađe koji su se takmičili u nošenju jajeta u žlici. Atmosfera je bila odlična. Djeca su uživala u predstavi. Pobijedila je Katarina Šimunović, druga je bila Josipa Marković a treći Ivan Šimunović. Nagrade su bile 30, 20 i 10 Eura a sponzori su bili kao i prošlih godina Ekipa mladih iz Welsa na čelu sa Željom Jelušićem.
Viki

  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831