Kotorvaroška Dolina

U SUSRET DVADESETOJ OBLJETNICI

Datum: 24.11.2011.


Poštovani i dragi Kotorvarošani,

Dugotrajno očekujemo stabilizaciju stanja u Domovini i u našem KRAJU. Nadamo se miru, ali mira nema. Mir je plod pravednosti. Tome nas uči Božja Objava, Crkva, duhovni pastiri i prijatelji našeg zavičaja. Svime smo jako pogođeni, isfrustrirani i umorni. Tražimo i težimo najboljim rješenjima. Ne nalazimo ih sami, i dok god smo sami, teško ćemo ih naći. Pokušajmo ići barem do minimuma i ostvariti što je moguće. Naš lijepi i plodonosni kraj i u ovim vremenima kao da je predat i prepušten “drugima” na upravljanje i rastakanje svega onoga što je još uvijek i naše.

Godina, mjeseci i dani koji su pred nama puni su simbolike i značenja za nas Hrvate iz ovih krajeva. Stara izreka nas upozorava kako je povijest učiteljica života. Želimo li iz nje učiti i za život crpsti nedostatnu snagu, pouzdanje i rast do žuđenog zajedništva. Razdoblje od lipnja do listopada 1992. godine, za mnoge je i nadalje nezaboravno i bolno. Mnogi naši mili i dragi sumještani na tom putu nisu posustali, dapače dali su ono svoje najvrijednije - život; i više ga kao takvog neće iskusiti. Zato od njih baštinimo život i slobodu! Zahvalnost i sjećanje na njih jesu naša trajna obveza i budućih naših naraštaja.
Zato prigoda jest iduće godine okupiti se u većem broju, prisjetiti se važnih i vrijednih ljudi i događaja; memorirati bližu i daljnju povijest našega kraja, obilježiti je dvadesetom obljetnicom od nasilnog egzodusa Hrvata-vjernika iz Kotorvaroške doline, iz naših župa: Vrbanjaca, Sokolina i Kotor Varoša. Podići “spomen obilježje” u kojemu će biti oslikana i upisana bitna određenja naše prošlosti, ali i poveznica naše sadašnjosti i budućnosti. Tu trebaju biti kršćanska, zavičajna i obiteljska znamenja i simboli: Križ, svijeća, spomen-ploča i skulptura Majke Božje, nebeske zaštitnice našeg kraja, obitelji i povijesti.

Idejno rješenje “spomen obilježja” već je izrađeno. Treba ga još doraditi, i što prije krenuti i ući u dosta zahtjevan i sveobuhvatan posao. Vrijeme će nepovratno teći, ali nas ne smije nikako uspavati; niti bilo tko i što zaustaviti na tom putu traženja i ostvarivanja sveukupnog identiteta…To je naša obveza, ali i čast sudjelovati svakome od nas, čestitim ljudima iz našeg kraja, kojemu dugujemo neizmjernu zahvalnost i ljubav. Nositelji projekta neka budu zajedno svećenici iz naših krajeva i zavičajne nevladine Udruge.

U duhu međusobnog poštovanja, dijaloga i pijeteta prema našim najmilijima, otklonimo sebične interese i što više se upregnimo u korist zajedničkih, fizičkih, intelektualnih, poslovnih i moralnih snaga, bivajući tako živim svjedocima nastajanja i slaganja jednog važnog mozaika i znaka domoljublja i zajedničkih nam vrijednosti.
fra Stipo Karajica  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831