Kotorvaroška Dolina

U Sesvetskoj Sopnici proslavljen patron

Datum: 8.8.2011.


Sesvetska Sopnica – ZAGREB (FIA) - Vjernici župe Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici nedaleko od Zagreba proslavili su u utorak, 2. kolovoza svoju nebesku zaštitnicu Svetu Mariju od Anđela i dvadesetu obljetnicu osnutka župe.

 
Obilježavanje Gospine svetkovine započelo je večernjom trodnevnicom od 30. srpnja do 1. kolovoza koju je predvodio vlč. Luka Slijepćević, župni vikar iz Španskog. Tih večeri okupljao se velik broj vjernika i hodočasnika na krunicu s marijanskim pobožnostima, pokorničko bogoslužje, obavljanje zavjeta i misu s tematskim propovijedima posvećenima duhovnoj obnovi obitelji, mladi i oprostu.
Prva blagdanska misa slavljena je u 9 sati, a predvodio ju je župni vikar iz Sesveta vlč. Anto Barišić.
Središnje svečano euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi u 18 sati predvodio je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić, a propovijedao je fra Draženko Tomić, gvardijan samostana u Dubravi kod Zagreba, a suslavili su domaći svećenici župnik fra Zdravko Dadić, župni vikar fra Stipo Karajica, dekan Sesvetsko-vugrovečki vlč. Filip Lucić, gvardijan samostana sv. Ilije u Podsusedu fra Tomo Anđić, svećenici iz susjednih župa, bogoslovi i časne sestre. Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Ivana Behtanića.
Slavlju svečane svete mise bio je nazočan i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima.
Uvodeći nazočne u slavlje biskup Janjić je podsjetio na veličinu toga blagdana, osobito na mogućnost dobivanja potpunog oprosta za koji se nekada trebalo ići u Svetu zemlju. Izrazio je radost zbog građevinskog napredovanja i izgradnje toga marijanskog svetišta i prošteništa u Sesvetskoj Sopnici.
U prigodnoj propovijedi fra Draženko Tomić se osvrnuo na misna čitanja te istaknuo kako Marijina pomoć i utjeha nadvisuje svaku drugu utjehu. Crkva nas uči i potiče da se s velikim pouzdanjem utječemo Blaženoj Djevici Mariji i da je na poseban način štujemo. Zato se kroz godinu slave tolike Marijine svetkovine, svaka je subota posvećena njezinom štovanju. Njoj je posvećen i cijeli mjesec svibanj i listopad. A i dnevno treba da je vjernici na glas zvona po tri puta pozdravljaju, rekao je u homiliji propovjednik.
Naglasio je da Crkva želi da se u svim nevoljama utječemo Mariji devetnicama, molitvama, procesijama, da pohađamo njezine crkve i oltare i njezina prošteništa, jer kako je istaknuo: „Marija će sigurno čuti naše vapaje, jer je ona Majka milosrđa, puna samilosti za naše bijede i nema plemenitijeg srca, nego li je Majčinsko srce Marijino koje zna i hoće da bude utjeha bijednih i žalosnih“.
Na kraju misnog slavlja župnik fra Zdravko Dadić zahvalio je svima koji su sudjelovali u proslavi i pomogli u pripremi programa ovogodišnjeg župnog patrona i dvadesete obljetnice župe, od braće misnika, preko okupljenih vjernika i svih dobročinitelja župe, župno-pastoralnog vijeća, mladih volontera župe, predstavnika udruga, gradske vlasti i četvrti.
U franjevačkom se Redu Gospa od Anđela časti još od doba sv. Franje, a vjernici koji su tijekom dana u velikom broju dolazili u župnu crkvu imali su prigodu da uz ispovijed, pričest i sudjelovanje u misi, zadobiju porcijunkulski oprost.
Svetkovanje blagdana Sv. Marije Anđeoske za sve okupljene nastavilo se nakon mise do kasnih večernjih sati u župnom dvorištu uz nastup brojnih Kulturno umjetničkih društava iz raznih krajeva Prigorja, srednje Bosne, Hercegovine, Posavine i Korduna nakon čega je uslijedilo prigodno narodno veselje uz glazbu uživo u izvedbi „Tunel Banda" iz Sesveta. Tijekom dana organizirani su i revijalni sportski susreti u nogometu, odbojci, stolnom tenisu i balotanju. Svoje snage u nogometu odmjerile su i malonogometne reprezentacije svećenika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, veterani Dinama i domaća ekipa župe Sv. Marije Anđeoske.
Mlada župa Sesvetska Sopnica nastanjena je najvećim dijelom hrvatskim katoličkim pukom protjeranim iz Bosne i Hercegovine, i predana je na upravljanje bosanskim franjevcima. U župi živi oko 4 000 vjernika i njihov broj je u stalnom porastu.

Ljiljana Tomić
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005