Kotorvaroška Dolina

Tečaj za bračne parove

Datum: 2.9.2010.


Novi projekti u Caritasu
U periodu od 27. do 29. kolovoza, u organizaciji caritasovog Centra za život i obitelj i Europske akademije, organiziran je tečaj za bračne parove. Tečaj se održavao u samostanu „Novi Nazaret“ u Budžaku. Voditeljica je bila dr.med. Jozefina Škarica, specijalistica obiteljske medicine i dugogodišnja savjetnica za brak i obitelj u Šibenskoj biskupiji.

Prvi dan dr. Škarica govorila je o muškarcu i ženi kao dvjema istinama u braku i o potrebama, osjećajima i ponašanju u braku. Drugi dan na rasporedu su bile teme koje se odnose na izražavanje emocija i emocionalnu iskrenost, komunikaciju i razgovor kao i toleranciju i kompromis u braku. U radioničkom dijelu tečaja radili su odvojeno muškarci i žene a cilj je bio dobiti odgovore na pitanja što muževi očekuju od žena a što žene od muževa u braku. Sudionicima je bilo vrlo zanimljivo zajedno analizirati rezultate ove radionice a svatko od njih mogao je ponijeti sa sobom po jednu kopiju dobivenih rezultata koji mogu poslužiti kao podsjetnik i pomoć u učvršćivanju bračnih odnosa. Treći dan započeo je sv. misom koju je predvodio msgr. Karlo Višaticki. U nastavku je slijedilo predavanje o stilovima roditeljstva kao i tome što učiniti ako smo negdje pogriješili u odgoju, a dr.Škarica sve prisutne je upoznala i sa modelom zdrave obitelji te kako svakodnevno liječiti brak i obitelj.

Svi sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo što su imali priliku sudjelovati na jednom ovakvom tečaju. Osobit jak dojam na učesnike ostavila je slika braka kao bunara s čistom vodom u koji vremenom i jedan i drugi bračni partner, namjerno ili nenamjerno, ubacuju kamenje. Vremenom supružnici zatrpaju i prikriju to blago koje bunar ima u sebi. Stoga je potrebno s vremena na vrijeme povaditi kamenje i očistiti bunar tj. svoj bračni život a u tome itekako mogu biti od koristi ovakvi tečajevi.

Blaženka Lukenda
Voditelj caritasovog Centra za život i obitelj

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654