Kotorvaroška Dolina

Sveti Nikola

Datum: 8.12.2009.


Blagdan sv. Nikole, prijatelja i dobrotvora sirotinje i djece, neka bude za nas povod da se ispitamo kako vršimo veliku zapovijed ljubavi!

6. prosinca na sv. Nikolu nije bilo više okupljene djece u crkvi kao tog dana. Naravno s razlogom. Župnik fra Anto je još prije 15 dana najavio dolazak svetog Nikole koji će obići našu župu i djecu i to baš poslije svete mise. Koliko nestrpljenja i pogleda pri svakom otvaranju vrata. Poslije svete mise dok je župnik pozvao svu djecu kao i ministrante i čitače da se okupe ispred oltara pojavio se sveti Nikola sa svojim anđelima noseći darove. Bio je tu i Krampus koji je sa sobom nosio šibe. Djecu je Krampus malo uplašio, ali Krampus znajući da su djeca i dobra i poslušna šibe je podijelio odraslima koji nisu bili dobri i poslušni. Na sva pitanja sv. Nikole i župnika djeca su odgovarala s lakoćom govoreći da se mole dragom Bogu, da slušaju roditelje. Sveti Nikola podijelio je doista velik broj poklona za djecu i mlade i napustio nas odlazeći dalje da dijeli dobroj djeci darove.

Blagdan sv. Nikole, prijatelja i dobrotvora sirotinje i djece, neka bude za nas povod da se ispitamo kako vršimo veliku zapovijed ljubavi!Tko je bio sveti Nikola? O njemu su ispredane mnoge legende, ali je bitno da su njegova dobrota, velikodušnost i dobra djela nadživjela njegova čuda koja mu se pripisuju i dala pečat tradiciji slavljenja tog sveca. U istočnom svijetu svetog Nikolu najčešće su dovodili u vezu s istinitom ličnošću biskupa Nikolausa iz grada Myre u današnjoj Turskoj. Taj je biskup živio u četvrtom stoljeću u doba rimskog cara Konstantina Velikog, koji je izjednačio kršćanstvo s ostalim religijama. Kako je biskup Nikolaus umro baš 6. prosinca, taj se datum slavi kao njegov dan i predstavlja uvod u božićne svetkovine. Rođen je u maloj Aziji od kršćanskih roditelja i vrlo se rano zaredio za svećenika. O njemu su kolale razne legende, od one kako je spasio kćeri osiromašenog plemića podarivši im vrećice zlatnika kao miraz, spasio brod od potapanja na olujnom moru postavši zaštitnikom pomoraca, pa do one kako je ponovno oživio djecu umorenu od nekog zločestog gostioničara i tako postao zaštitnikom male djece.Zapadna legenda govori o još jednom Nikoli, svetom Nikoli Tofentinskom, pripadniku reda Svetog Augustina iz 13. stoljeća, kome pripisuju mnoga čudesa, i koji je propovijedao ljubav među ljudima i pomagao siromašnima. U znak zahvalnosti 1350. godine iznad groba Sv. Nikole u Tofentinu izgrađena je bazilika. Legende o dvojici svetaca stopile su se u jedan lijepi običaj iskazivanja ljubavi prema djeci i bližnjemu svomu.
Viki
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831