Kotorvaroška Dolina

Sveti Nikola u našoj župi

Datum: 9.12.2008.


Po već drevnom običaju, uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio sveti Nikola.

Diljem kršćanskog svijeta, a osobito u katoličkim zemljama, pa tako i kod nas 6. prosinca je dan kada se slavi sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Po već drevnom običaju, uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio sveti Nikola.

Tko je bio sveti Nikola? O njemu su ispredane mnoge legende, ali je bitno da su njegova dobrota, velikodušnost i dobra djela nadživjela njegova čuda koja mu se pripisuju i dala pečat tradiciji slavljenja tog sveca. U istočnom svijetu svetog Nikolu najčešće su dovodili u vezu s istinitom ličnošću biskupa Nikolausa iz grada Myre u današnjoj Turskoj. Taj je biskup živio u četvrtom stoljeću u doba rimskog cara Konstantina Velikog, koji je izjednačio kršćanstvo s ostalim religijama. Kako je biskup Nikolaus umro baš 6. prosinca, taj se datum slavi kao njegov dan i predstavlja uvod u božićne svetkovine. Rođen je u maloj Aziji od kršćanskih roditelja i vrlo se rano zaredio za svećenika. O njemu su kolale razne legende, od one kako je spasio kćeri osiromašenog plemića podarivši im vrećice zlatnika kao miraz, spasio brod od potapljanja na olujnom moru postavši zaštitnikom pomoraca, pa do one kako je ponovno oživio djecu umorenu od nekog zločestog gostioničara i tako postao zaštitnikom male djece.

Zapadna legenda govori o još jednom Nikoli, svetom Nikoli Tofentinskom, pripadniku reda Svetog Augustina iz 13. stoljeća, kome pripisuju mnoga čudesa, i koji je propovijedao ljubav među ljudima i pomagao siromašnima. U znak zahvalnosti 1350. godine iznad groba Sv. Nikole u Tofentinu izgrađena je bazilika. Legende o dvojici svetaca stopile su se u jedan lijepi običaj iskazivanja ljubavi prema djeci i bližnjemu svomu.

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u našoj župnoj kući okupilo se mnoštvo djece na zajedničkom slavlju. I ove godine dolazak sv. Nikole unio je veliku radost u dječja srca. Njihovim molitvama, ushićenju i radosti nije bilo kraja. Kao i svih proteklih godina i ove godine sv. Nikola je nagradio dječju dobrotu, a one ne baš uvijek poslušne pozvao je biti boljima barem sada kad nam je Božić pred vratima. I ljuti krampus je iznenadio djecu, nekima je podijelio šibe, a one najmlađe rasplakao i uplašio. Pored djece bili su prisutni i njihovi roditelji, braće i sestre, tako da nas je u kući bilo mnogo. Poslije susreta sa Nikolom uslijedilo je druženje uz slatkiše i piće, a oni stariji uz kavicu imali su priliku kušati i čašu vina

Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005