Kotorvaroška Dolina

Sveti Nikola

Datum: 7.12.2010.


Posjetio nas je sveti NikolaSveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca. On je svetac zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika… i sva djeca radosno iščekuju njegov blagdan.

Priča nam kaže da je sv. Nikola živio u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. A Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka a slatkiši su ih razveselili.

I našoj djeci došao je s darovima sveti Nikola. Jeste da je malo poranio pa se 5.prosinca pojavio u našoj vjeronaučnoj dvorani sa svojim anđelima i svoj djeci podijelio darove. Na sva pitanja djeca su imala spreman odgovor, da su dobri i poslušni, da slušaju roditelje, čak su najhrabriji i izmolili par molitvica. Sv. Nikola je žurio je da stigne obići i drugu djecu. Naravno, bio je tu i Krampus koji je par šiba podijelio onima neposlušnim. Poželjeli smo sv. Nikoli sretan put a on je obećao da će doći i iduće godine s darovima za one dobre i poslušne.

Viki
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005