Kotorvaroška Dolina

Sveti Franjo u Vrbanjcima

Datum: 23.10.2009.


Za samu proslavu našega patrona u Vrbanjcima pripremali smo se trodnevnicom

 

Ovogodišnja proslava svetoga Franje Asiškoga, zaštitnika župe Vrbanjci po mnogo čemu je znakovita i događa se u jubilarnoj godini za franjevački red. Ove godine se slavi 800-ta obljetnica od prvoga nepotvrđenoga pravila koje je sveti Franjo dobio i to se zapravo računa kao godina početka Franjevačkog reda

            Za samu proslavu našega patrona u Vrbanjcima pripremali smo se trodnevnicom. Uz tu trodnevnicu započeli smo i listopadsku pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, kraljici Krunice. Prvu večer trodnevnice misno slavlje je prevodio vlč. Ilija Piličić, drugu fra Anto Šimunović, a treću fra Marko Bandalo. Uz treću večer trodnevice imali smo i obred preminuća sv. Franje.

Sami početak dana sv. Franje je obećavao. Osvanuo je uistinu lijep i sunčan dan. Već u ranim satima u dvorištu župne crkve u Vrbanjcima Marko Piličić je počeo spremati čobanac.

Misno slavlje predvodio je banjalučki biskup dr. Franjo Komarica koji je istaknuo da u nasljedovanju Isusa Krista imamo sv. Franju za uzor. Također, biskup je pozvao sve da se olako ne odriču svoga doma i zavičaja u kojem nismo tek došljaci nego smo tu od pamtivijeka. Župna crkva je bila prepuna, gotovo kao nekada… Budući je taj dan i biskupov imendan fra Anto Šimunović je biskupu je dao prigodni dar.

Poslije svete mise svi su pristupili zajedničkom objedu kojega su uz Markov čobanac organizirali kotorvaroški fratri. zahvaljujemo svima koji su svojim darom osigurali taj ručak, njihova imena su u popisu darovatelja).

 
                                                                                                             Fra Anto Šimunović Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Na što ste najviše ponosni vezano za BiH?

Slika tjedna

facebook_1684145565190_7063818480662208151