Kotorvaroška Dolina

Sveta misa za žrtve rata

Datum: 3.3.2014.
Stuttgart, 24. veljača 2014.
U subotu, 22. veljače u crkvi Sv. Kristofora u Stuttgartu Wangen slavljena je Sveta misa za poginule i nestale Hrvate, žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na području Kotor Varoša. Misno slavlje predslavio je župni vikar iz župe Sv. Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice kod Zagreba fra Stipo Karajica, a suslavili su voditelji Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart Bad Cannstatt fra Jure Zebić, profesor teologije i komunikologije u Sarajevu dr. fra Drago Bojić i još trojica franjevaca.
U uvodu u Svetu misu između ostalog fra Stipo je ustvrdio: „Drugi svjetski rat i poraće bili su najteže razdoblje u povijesti hrvatskog naroda u BiH. U razdoblju od 1941. do 1952. u BiH je, prema dostupnim podatcima, smrtno stradalo 160 katoličkih svećenika i 9 časnih sestara. U II. svjetskom ratu i poraću stradalo je oko 10% hrvatskog puka. Godina 1945. bila je najteža. Samo u toj godini ubijena su 104 svećenika na području Bosne i Hercegovine, a u Kotor Varošu ubijeno je i nestalo oko 600 Hrvata katolika. Toliki broj smrtno stradalih nije slučajnost, nego dobro isplanirano uništenje jednog naroda i njegove vjere. Međutim, narod koji ima dušu ne može se ubiti ni uništiti. Narod koji ima vjeru u Boga, unatoč svim iskušenjima i slabostima, svim križevima i progonima, zatiranjima i mučenjima, ne može se ubiti ni uništiti“, kazao je fra Stipo.
Misi su nazočili članovi Udruge Kotorvaroških Hrvata iz Zagreba, i nekih od obitelji žrtava rata i poraća iz kotorvaroške doline, a misu su uveličali svojim skladnim pjevanjem i članovi misijskog zbora pod ravnanjem Ivana Bošnjaka.
Nakon mise u prepunoj dvorani Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart, a u organizaciji kotorvaroških Hrvata, predstavljena je knjiga „Hrvati u Kotor Varošu“, koju su povodom 20. obljetnice srpske agresije na Kotor Varoš, uredili prof. dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić. Knjiga u 17 poglavlja donosi zapise o događajima tijekom Drugoga svjetskog rata i Domovinskog rata u kotorvaroškom kraju. Imena svih žrtava poginulih u dva rata objavljena su po prvi put na jednome mjestu. Vrijedni autori knjige su u zadnjih nekoliko godina prikupljali podatke o događajima i žrtvama koristeći zabilješke iz sve tri kotorvaroške župe: Sokoline, Vrbanjci i Kotor Varoš. Župne matice, arhivski podatci te provjera podataka na terenu su samo neki od izvora kojima su se služili autori ove knjige kako bi upotpunili podatke o poginulima i nestalima iz ovog kraja.
Uvodni govor o knjizi i njezinome značenju održao je profesor teologije i komunikologije u Sarajevu dr. fra Drago Bojić, koji se osvrnuo na povijesno i stvarno značenje ove knjige. Prema njegovim riječima ova knjiga je samo pokušaj donošenja istine o događajima koji su se zbili na ovim prostorima. Ta istina je svima potrebna kako bismo se suočili sa strašnim zločinima, kako bismo zapamtili što se dogodilo i kako bi kroz to sjećanje mogli moliti Boga da nam pomogne oprostiti onima koji su na nasilan način prekinuli živote velikoga broja nedužnih Kotorvarošana. U knjizi su zapisana imena svih Kotorvarošana koji su umrli nasilnom smrću.

Prof. Zoran Piličić, ratni zapovjednik Prve bojne HVO-a i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš, u svom obraćanju je istaknuo kako su brojni stradali u logorima i u raznim vojskama i na raznim ratištima, podsjetivši nazočne i na žrtve komunističkih progona i kako je to sve zabilježeno u ovoj svojevrsnoj monografiji Kotor Varoša i kotorvaroškog kraja, jer sadrži niz iscrpnih i dragocjenih podataka.
Osim prof. Bojića i Piličića, nazočnima su se obratili i u ime domaćina i organizatora ovog skupa Pero Vidović i Anto Pezerović, zatim voditelj HKZ Stuttgart fra Jure Zebić i još dvojica autora knjige fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić. Fra Stipo se u ime autora i priređivača osvrnuo na sadržajnu dimenziju ove knjige. Naveo je kako je iz podataka navedenih u knjizi jasno vidljivo da je većina Hrvata u BiH za vrijeme oba rata ubijena od strane partizana i srpskog agresora, a pokazalo se da je broj poginulih u kotorvaroškoj općini puno veći nego što se do tada mislilo. Nikada do sada službena historiografija nije zabilježila neke od strašnih zločina u Kotor Varošu. Osvrnuo se i na sadašnje stanje i istaknuo, kako je do rata u Kotor Varošu živjelo 10.700 vjernika Hrvata, a sada ih ima samo 226, od kojih mnogi i dalje doživljavaju nevolje, torture i omalovažavanja. Knjiga je rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada na prikupljanju brojnih i do tada nezabilježenih informacija, podataka i da će knjiga sigurno biti dobar temelj i inspiracija mlađim Kotorvarošanima za daljnja istraživanja, kazao je fra Stipo Karajica, posebno zahvalivši svima koji su doprinijeli objavljivanje ove knjige, i naglasio da postoji mogućnost ponovnog izdanja knjige ukoliko bude potrebe za tim. Svi oni koji pronađu netočne ili nepotpune podatke mogu se obratiti jednome od autora, pa će takvi podatci biti ispravljeni u drugome izdanju. Knjiga se može nabaviti u Župnom uredu Kotor Varoš, Franjevačkom samostanu Sv. Luke Jajce i Udruzi Kotorvaroških Hrvata Zagreb.
Anita TomićPovratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654