Kotorvaroška Dolina

Susret i misa raseljenih kotorvarošana

Datum: 9.7.2010.


Ponovni susret raseljenih kotorvarošanaU nedjelju 04. srpnja 2010. godine u 11.00 sati u župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici slavljena je sveta misa i bio je susret raseljenih vjernika kotorvaroške kotline. Misu je uz domaćine – župnika fra Zdravka Dadića i fra Stipu Karajicu, kao i našega kotorvarošanina fra Vinka Markovića - predvodio kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović.
Prvo je župnik domaćin, fra Zdravko zaželio dobrodošlicu svima nazočnima. Potaknuo ih je na ljubav prema rodnom kraju ali i na ljubav prema domovini Hrvatskoj u kojoj su našli svoj novi dom.
Evanđelje 14. ned. kroz godinu bilo je o slanju učenika. Isus ih šalje kao janjce među vukove. Fra Anto je naglasio da kršćani svoje istinsko poslanje mogu izvršiti jedino ako idu u ovaj svijet kao janjci, a ne kao vukovi. Iz svojih domova protjerani smo, a sa mnogih strana naš narod dobio je pohvale. I Crkva je uvijek vjerodostojnije svjedočila i navješćivala radosnu vijest spasenja kada je bila progonjena nego kada je bila na strani osvajača i silnika. Ono što nedostaje ljudskim silama nadomjesti Božja milost. Na kraju Mise fra Anto je zahvalio domaćinima i svima koji su se potrudili i omogućili taj susret. Također je pozvao nazočne da prema svojim mogućnostima pomognu svome rodnom kraju. Jedan važan vid pomoći jest i registracija i izlazak na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. Također, fra Anto je napomenuo i potrebu materijalne pomoći jer nam predstoje radovi i u Kotorvaroškoj Ljepotici a i na crkvi Svetog Leopolda u Zabrđu. Iako je prvenstvena nakana ovoga skupa bio susret Kotorvarošana, izlazeći iz crkve mnogi su dali svoj prilog za potrebe našega kraja tako da je prikupljeno 5850 Kn, 40 Eur i 20 CHF. Svima hvala.
Nakon Mise bilo je druženje uz pripremljeni ručak. Bilo je tu gulaša od divljači (čobanac, čorbanac ili kako se već zove), fiš-paprikaša, odojka, janjetine, svih vrsta osvježavajućih pića i onih malo jačih. Čak je Ivca Marčinković Zgrim noć prije ulovio vepra za ovaj ručak (ako nije lovačka). Naravno, našlo se i tamburaša koji su lijepo zabavili okupljene.
Ja, ovom prigodom zahvaljujem svima koji su se potrudili oko ovoga susreta, od organizatora do donatora i onih koji su radili i podnosili žegu dana. Moram naglasiti da je uz naše Kotorvarošane bilo domaćih župljana koji su i radili i bili donatori ovoga našega skupa. Nadam se da će i drugdje biti ovakvih lijepih susreta naših ljudi.
Fra Anto Šimunović

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831