Kotorvaroška Dolina

Spasovo

Datum: 10.6.2011.


Svetkovina Spasova je redovito u mjesecu svibnju, a vrlo rijetko u lipnju

Otkako znam za sebe, Misa i proljetni blagoslov polja na Zabrdskom groblju bila je na svetkovinu Uzašašća Kristova, na Spasovo. Sama svetkovina Spasova pada na četvrtak, četerdeset dana iz Uskrsa. Svetkovina je redovito u mjesecu svibnju, a vrlo rijetko u lipnju. To se dogodilo upravo ove godine. Već početkom tjedna počeli su pristizati žitelji sela Zabrđa i žurno čistiti svoje okućnice koje su obrasle visokom travom kojoj je pogodovalo poprilično kišno vrijeme. Groblje je bilo detaljno pokošeno i očišćene, put u pristojnome stanju dok je i sami put kroz Zabrđe bio dobro «zategnut». Na groblju se okupio lijep broj vjernika. Zazvali smo Božji blagoslov nad naša polja, usjeve, plodove ljudskog rada i nad cijeli naš kraj. Sama svetkovina Spasova nas podsjeća na cilj, ali samo dosizanje cilja ide preko zemlje, kroz mukotrpni rad i svakodnevno svjedočenje svoje vjere. Od zemlje nastali, u zemlju se vraćamo a u prilici zadobiti Nebo. Koja privilegija i dar. Taj dan, osim molitve za one čija su tijela pokopana na zabrdskom i rujevskom starom groblju molili smo i za preminule Peju Zeba r. Šimunović koja je iz Zabrđa i Oru Andrijević koja je iz Rujevice a koje su pokopane sutradan (3. lipnja 2011.) u Zagrebu.
Nakon Mise članovi odbora su pripremili hranu i piće za sve nazočne, tako da su misari zastali u lijepom ambijentu na samome groblju uz ugodne razgovore. Mnogima je ovo prilika za rijetka susretanja tijekom godine.
U isto vrijeme bila je Misa i blagoslov i na starom rujevskom groblju gdje se okupilo 35 vjernika koji su također poslije Mise zastali uz tjelesnu okrepu i ugodno druženje.
U poslijepodnevnim satima bio je i tradicionalni spasovski malonogometni turnir na igralištu osnovne škole u Zabrđu. Ove godine, nakon žestokog otpora Zabrdaca, više nego zasluženo pobijedila je ekipa Baštine i mi im čestitamo. Atmosfera je bila odlična, navijanje izvrsno, raspoloženje predivno. Dao Bog da se i u budućnosti što češće susrećemo u lijepom raspoloženju.
fra Anto Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831