Kotorvaroška Dolina

Šesto Kotorvaroško sijelo

Datum: 11.1.2012.


Tradicionalno druženje u Požegi

U Slavonskoj Požegi 28. prosinca 2011. u restoranu „ Sara „ održano je šesto Kotorvaroško sijelo „ kao veliko okupljanje prognanih kotorvaroških Hrvata koje svake godine u isto vrijeme organizira tridesetak složnih i aktivnih članova Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline iz Kaptola kod Požege.
Na sijelu je bilo više od petstotina uzvanika i prognanih Kotorvarošana iz Hrvatske, Slovenije i zapadnoeuropskih zemalja. Dobrodošlicu poželio im je tajnik udruge i voditelj programa Milorad Bandalo i predsjednica udruge Katica Pavlović koja je napomenula kako je počela šesta godina postojanja ove udruge čiji članovi na čelu s njom i utemelji-teljem Markom Kljajićem trajno u svojim srcima i mislima imaju svoj rodni zavičaj, svoj Kotor Varoš, kao i svi drugi prognani kotorvaroški Hrvati.
Na sijelu su sudjelovali: saborski zastupnik Dražen Đurović, doministar zdravstva dr. Marijan Cesarik, dožupan Požeške županije Ferdinand Troha, savjetnik gradonačelnika Požege Ivan Čolak, gradonačelnik grada Kutjeva Ivica Nikolić, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, dopredsjednik Skupštine općine Kotor Varoš Ilija Marić, vijećnik općine Kotor Varoš Mato Lovrenović, zastupnik u Domu naroda entiteta RS Dragan Juričević i predstavnici dvadesetak udruga s područja Požeštine i R. Hrvatske, među kojima je bio Marko Bilobrk, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata iz Zagreba i tajnik Ivica Marčinković, te Marijan Miškić iz udruge „ Orahova „ iz Kotor Varoša. Na sijelu su bili i svećenici rodom iz Kotor Varoša: fra Stipo Marčinković, župnik župe Sućuraj na otoku Hvaru i vlč. Anto Ivić te kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović i fra Stipo Karajica, župni vikar iz Sesvetske Sopnice. Govore su održali fra Anto Šimunović i fra Stipo Karajica. Sudjelovao je i župnik župe Kutjevo vlč. Marijan Đukić te časne sestre kotorvarošanke Margareta Vilus i Slavomira Andrijević.

U tjeku sijela nastupili su članovi „ Zavičajnog društva Rama „ iz Pleternice i HKUD-a „ Hrvoje Vukčić Hratinić„ iz Velike s istoimenim dječjim KUD-om. Svirao je tamburaški sastav „ Legende „ iz Velike s kojim je nastupila pjevačica Josipa Jurić, čiji su roditelji prije rata doselili u požešku kotlinu. Za cjelovečernji glazbeni program pobriuli su se članovi grupe „ San „ iz Slavonske Požege koji su i na dosadašnjim sijelim bili uz prognane kotorvaroške Hrvate. Uz ostale pjesme, sudionici sijela otpjevali su i božićnu pjesmu „ Radujte se narodi „.

Održavanje ovog sijela i igranje tombole na njemu omogućili su sponzori Enver Moralić rodom iz Kotor Varoša, vinska kuća Majetić iz Venja kod Kutjeva, Zvečevo iz Požege, Coca-cola i veći broj prognanih i raseljenih Kotorvarošana.

Iz Kotor Varoša je 1992. godine protjerano više od jedanaest tisuća Hrvata. Sada ih je tamo manje od tri stotine i to uglavnom onih starijih. Crkve i crkveni objekti uništeni su kao i obiteljske kuće i gospodarski objekti. Mnoga hrvatska sela jednostavno su nestala kao i cijela župa Sokoline u kojoj danas više nitko ne živi.

Stipo Marčinković


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831