Kotorvaroška Dolina

Šesti susret Hravata kotorvaroške doline

Datum: 6.7.2014.
Misa zahvalnica u Sesvetskoj Sopnici

Održan šesti susret raseljenih Kotorvarošana u Zagrebu

Sesvetska Sopnica/Zagreb - Šesti susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline u najkraćem bi se mogao sažeti ovako „Susreti sjećanja, ljubavi i odanosti svom zavičaju“. Susret je održan u nedjelju 6. srpnja 2014. godine u župnoj crkvi Gospe od anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Misno slavlje je predslavio fra Vinko Marković, kotorvarošanin, sada župnik u Uskoplju/Gornji Vakuf, uz suslavlje kotorvaroškog župnika fra Ante Šimunovića, domaćina župnika fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice, fra Jure Marčinkovića iz Kanade, fra Pere Karajice iz Dobrinje kod Sarajeva i fra Ive Kramara, dušobrižnika iz Njemačke.
Raseljeni Kotorvarošani iz župa Kotor Varoš, Sokolina i Vrbanjaca su se okupili pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Misu zahvalnicu slavili su za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice pozdravio župnik fra Zdravko Dadić te izrazio zadovoljstvo što vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj bosanskim franjevcima koji, uz pastoralno-karitativno djelovanje, uvelike podržavaju i potiču zavičajna okupljanja i susrete. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Monike Blažević, kao i značajan broj članova župnog pastoralnog vijeća, FSR-a i Frame, koji su dali svoj veliki doprinos i pomoć u izvedbi i obogaćenju drugog dijela programa kotorvaroškog susreta ispred župne crkve i kuće u Sesvetskoj Sopnici. Također su svojim dolaskom u narodnoj nošnji rodnog kraja uvelike počastli na svetoj misi, a i kasnije prigodnim igrama i pjesmom članovi HKUD Žepče, predvođeni predsjednikom Perom Marinčićem.
Na kraju misnog slavlja predsjednik organizacijskog odbora fra Stipo Karajica je pozdravio i zahvalio okupljenim kotorvarošanima i nazočnim vjernicima, posebice iz župe Sesvetska Sopnica i okoline i pozvao ih da i dalje održavaju veze s rodnim krajem. Nakon mise, u župnom dvorištu je upriličena okrijepa koju su i za ovu prigodu pripravili i pomogli Kotovarošani i njihovi prijatelji, posebno članovi organizacijskog odbora. Druženje je upotpunjeno glazbenim ugođajem u izvedbi kotorvaroške braće Pere i Miroslava Pavlovića uokvirenih u sastav „Otkazani let“.
Misi i šestom susretu Kotorvarošana nazočili i su saborska zastupnica RH Marija Rapo, predsjednik udruge Prsten Mijo Marić, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Darko Katuša, dopredsjednik gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, predsjednik mjesnog odbora Sesvetska Sopnica Radoslav Dumančić, vijećnik u SO Kotor Varoš Ivica Marčinković, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk, predsjednici i predstavnici zavičajnih udruga Rama i Hrvata Posavine Šimun Babić i Ivan Martić i zapovjednik kotorvaroške bojne i vijećnik u zagrebačkoj skupštini Zoran Piličić.
Šesti susret Hrvata iz Kotor Varoša je završen uručivanjem zahvalnica zaslužnim podupirateljima i organizatorima susreta, te pobjednicima malonogometnog turnira i zajedničkom željom da ovakvih zavičajnih susreta bude više i da oni budu radost i potreba onima kojima rodni kraj jest drag.


Tekst Stipo Tomić &fotografije Petar Krešimir Furjan

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831