Kotorvaroška Dolina

Revizija vojnih stradalnika HVO Kotor Varoš

Datum: 16.4.2012.
ObavijestDana 31. ožujka 2012. u Kutjevu je održan sastanak vojnih stradalnika HVO Kotor Varoš. Sastanak je organiziran s ciljem informiranja vojnih stradalnika HVO Kotor Varoš glede trenutnog statusa revizije istih od strane Ministarstva branitelja Federacije BiH te poduzetim koracima i aktivnostima kako predmetna revizija ne bi oštetila prave vojne stradalnike (vojne invalide te poginule branitelje).
Sastanku su, uz nekoliko desetaka stradalnika HVO Kotor Varoš, nazočili i ratni zapovjednik HVO Kotor Varoš Zoran Piličić te prijeratni zapovjednik policijske postaje Kotor Varoš Nedeljko Marić, koji su zajedno s bivšim načelnikom općine Kotor Varoš Antom Mandićem, uključeni u aktivnosti kojima je cilj, u suradnji s nadležnim tijelima Federacije BiH (Ministarstvo branitelja i Ured predsjednika Federacijije BiH), doprinijeti pozitivnom rješavanju predmetne revizije.
Ratni zapovjednik HVO Kotor Varoš Zoran Piličić uvodno je informirao vojne stradalnika o svim relevantnim činjenicama vezanim za reviziju pri čemu je konstatirao sljedeće:
· Revizija se provodi temeljem Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite od 2009., a koji definira načine provedbe revizije, vrstu i broj dokumenata koji se moraju posjedovati kao dokaz vojnog stradavanja
· Glavni problem u slučaju stradalnika HVO Kotor Varoš je nedostatak dokumentacije (vojnih potvrda) koju zahtjeva novi Zakon o reviziji, a koju nije bilo moguće posjedovati jer je HVO Kotor Varoš djelovao bez matičnog Ureda za obranu i općine koji su bili okupirani te nepostojanja originalne vojne personalne dokumentacije, koja je predana u bivše Zapovjedništvo ZP Vitez, ali je tijekom rata zagubljena. Upravo stoga je poslije rata u Zagrebu osnovana općina u izbjeglištvu te je, sukladno tadašnjim zakonima i odlukama, preko Uprave za obranu Travnik rješavan status velike većine vojnih stradalnika HVO Kotor Varoš. Isti problem kao i mi imaju i druge općine koje su bile okupirane ili se nalaza na području „Republike Srpske“ (Ključ, Sanski Most, Jajce). Prvi val revizije je obuhvatio preko 70 stradalnika, i upravo zbog gore navedenih formalno pravnih razloga, svima je privremeno ukinuto pravo na novčane nadoknade.
· Odmah po saznanju za navedene revizije, Zoran Piličić, Nedeljko Marić i Anto Mandić su u nekoliko navrata odlazili u Sarajevo i Žepče, gdje su stupili u kontakt s Ministarstvom branitelja i Uredom predsjednika Federacije BiH. Od istih su, uvažavajući okolnosti borbe i stradavanja pripadnika HVO Kotor Varoš, dobili punu podršku pozitivnom rješavanju nastalih problema te je dogovoren način formiranja vojne evidencije sukladno zahtjevima Zakona o reviziji.
Zaključak:
Temeljem svega navedenog i zaključaka sa sastanaka s Ministarstvom branitelja i Uredom predsjednika Federacije BiH, dogovorene su mjere koje je potrebito poduzeti s ciljem cjelovitog pozitivnog rješenja revizije vojnih stradalnika HVO Kotor Varoš. Predviđeni okvirni rok za isto je lipnj 2012. i u tom razdoblju će se formirati lista pripadnika i stradalnika HVO Kotor Varoš sukladno definiranim zahtjevima iz Zakona o reviziji. Nakon toga svi stradalnici koji imaju „čiste“ papire (vojnici stradali u bojnim djelovanjima ili zarobljeni) ostvarivat će sva svoja prava. Na kraju, posebno je potrebito napomenuti da se svi vojni stradalnici moraju aktivno uključiti i dati potporu rješavanju ovog problema, stoga što je isti veoma kompleksan i zahtijeva puno rada i zalaganja kako bi se pozitivno riješio, jer u slučaju negativnog rješenja, formalno pravno bi se izgubila i sva prava koja stradalnici imaju u R Hrvatskoj.
Za sve informacije daljnje obratiti se ili nazvati na mob.0989355567 gosp.Ivica Nikic,


Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831