Kotorvaroška Dolina

Revizija rješenja

Datum: 18.12.2012.
Obavijest o reviziji vojnih stradalnikaObavještavaju se vojni stradalnici HVO Kotor Varoš, kojima su status i primanja temeljem revizije u Federaciji BiH bili suspendirani, da su prava početkom ovog mjeseca ponovno vraćena. Isto je postignuto nakon mjeseci teškog i mukotrpnog traženja rješenja s Ministarstvom branitelja u Sarajevu.
U tom periodu smo u nekoliko navrata odlazili u Sarajevo gdje smo imali sastanke s najodgovornijim ljudima po pitanju braniteljskih prava i koji su nam obećavali brzo rješavanje istoga. Međutim, zbog raznih, kako objektivnih tako i subjektivnih razloga (političke razmirice, birokracija, nedostatak koordinacije), sve se to razvuklo. Usprkos tome, nastavili smo intenzivne kontakte s odgovornim ljudima u Ministarstvu branitelja te smo uspjeli uvjeriti ministarstvo da su prava stradalnicima HVO Kotor Varoš nepravedno i neopravdano suspendirana. Svi ti napori urodili su time da su izdani novi FMB1 nalozi kojima su vraćena suspendirana prava uvažavajući okolnosti u kojima su se branitelji HVO Kotor Varoš borili i stradali (okupirana općina, okruženje, nedostatak bolničke njege i saniranje rana u neadekvatnim uvjetima bez ikakve logistike i zdravstvene pomoći).
Međutim, sukladno raspoloživim i dobivenim informacijama treba naglasiti da se revizija prava vojnih stradalnika nastavlja, ali ne više na način da se kolektivno i masovno ukidaju prava, već će to biti pojedinačna revizija koja će utvrđivati da li je vojni stradalnik uistinu stradao kao vojnik ili ima lažnu i krivotvorenu dokumentaciju. U tom pogledu podržavamo reviziju i ako se utvrdi da je netko lažni vojni stradalnik i da je nezakonito došao do tog statusa neka snosi i posljedice za to.
Na kraju vrlo je bitno naglasiti da će Ministarstvo branitelja Federacije BiH u daljnjem rješavanju statusa pripadnika HVO Kotor Varoš kao i nekih drugih okupiranih i prognaničkih općina, uvažavati specifične okolnosti borbe i stradanja istih kako bi se na odgovarajući način trajno riješio njihov braniteljski status. U tom kontekstu sljedeći važan korak rješavanja statusa svih branitelja HVO Kotor Varoš je sistematiziranje vojne evidencije i određivanje mjesta gdje će se službeno voditi vojna evidencija i gdje će pripadnici HVO KV moći dobiti sve službene dokumente po pitanju braniteljskog statusa.
Stoga pozivam sve branitelje, pripadnike i stradalnike HVO Kotor Varoš da se aktivno uključe u rad Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš kako bi svojim prijedlozima, informacijama i podacima uspješno rješili ovu problematiku te zajedničkim naporima došli do konačnog cilja. Sve informacije, podatci, prijedlozi i slično mogu se dostaviti Udruzi veterana Domovinskog rata Kotor Varoš na email: veteranikv@gmail.com


ZORAN PILIČIĆ
ratni zapovjednik HVO Kotor Varoš i predsjednik
Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš


Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654