Kotorvaroška Dolina

Radovi u župi

Datum: 24.8.2010.


Ukratko o dosadašnjim radovima

Kada se pogleda vrijeme od početka obnavljanja crkava, kapela i grobalja i župnih kuća u našem kotorvaroškom kraju, mora se priznati da je urađeno i više nego se moglo očekivati gledom na situaciju u kojoj se našao hrvatski živalj kotorvaroške kotline. Međutim veliko srce i ljubav našega čovjeka prema Crkvi i rodnom kraju učinila je da ponovno zablista i naša „Kotorvaroška ljepotica“ ali i druge crkve i sakralni objekti našega kraja. Međutim, ostalo je još puno toga što je trebalo uraditi. Uz to, otvorile su se i nove potrebe.
Tako je na red došla i crkva sv. Leopolda u Zabrđu. Pomalo krpljena, odolijevala je vremenu, ali je krov sve više popuštao, na zidovima su tragovi vlage bili sve veći, vodom ali metcima oštećena cigla „bola je u oči“, tako da je trebalo nešto poduzeti. Bez nekih inicijalnih sredstava, ali s povjerenjem u naš narod mi smo se dogovorili s firmom Komotin iz Jajca i oni su u drugoj polovici srpnja ove godine započeli radove. Zamijenjen je cijeli krov, oštećena cigla, nanovo okrečena cijela crkva, obojen toranj, potpuno obnovljena vjeronaučna dvorana. U tijeku radova stigle su nam obavijesti o donacijama koje smo tražili. Dobili smo obavijest iz Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice BiH da su nam odobrena sredstva. To moramo posebno zahvaliti preporukama g. Davora Čordaša ali stručno urađenom projektu koji je napravila i poslala naša Viktorija Barišić. Samo nekoliko dana nakon te obavijesti obradovali smo se vidjevši u Večernjem listu da smo dobili donaciju i od Republike Hrvatske.
Ohrabreni time nastavili smo s radovima u našoj „Ljepotici“. S gospodinom Mirom Šaravanjom iz Širokog Brijega i njegovom firmom „Alka“ potpisali smo ugovor o nastavku radova u unutrašnjosti crkve – kameni dio poda. Ugovor je vrijedan oko 87.000 KM a radovi bi trebali biti gotovi u roku od dva mjeseca. Jedan dio sredstava za te radove smo imali, jedan dio smo dobili na Rokovo, a naravno da očekujemo i pomoć naših ljudi koja do sada nije izostala.
Naravno, nisu zapostavljane ni druge potrebe. Tako je postavljen zvonik i zvono na kapelu Sv. Petra na Bilćanskom groblju, dar obitelji Ante Marčinkovića – Sokoljkina, urađena nova ograda na tri strane, daljnji radovi se očekuju. Kod Zabrdskog groblja osnovan je odbor tako da je did Rus rasterećen, urađen je put. I na bašćinskom groblju bilo je radova. Obnovljena je kapelica na groblju a ima i novih planova.
Najpoznatije groblje našega kraja jest Rokovo groblje koje zavrjeđuje pažnju onih koji su u njemu kopaju ali cijeloga našega kraja jer je u njemu i svetište sv. Roka, svetište naše kotorvaroške kotline. U ovoj godini osvijetljen je križ na zvoniku, urađeni su vitraji – oslikani prozori s likom sv. Roka i sv. Ivana Krstitelja, nabavljen novi oltar. (u slijedećem broju Glasnika imat ćemo potpuniju informaciju o svemu urađenome ali i o planovima za budućnost ovoga našega groblja i svetišta) na kraju ovoga kratkog izvješća želim zahvaliti svima koji nas prate i pomažu u svim našim radovima.
Fra Anto Šimunović
 
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654