Kotorvaroška Dolina

PUT KRIŽA NA CVJETNI PETAK

Datum: 17.3.2008.


Pobožnost ovakve naravi se po prvi put organizirala u svetištu sv. Ive slično kao što smo imali i prve Žive jaslice za proslavu Božića.

Tradicionalno, svake godine na Cvjetni petak, vjernici se okupljaju u svetištu svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju na pobožnost Puta križa uz brdo Grabež. Od postaje do postaje moli se krunica a vjernici se smjenjivaju u nošenju križa.
Ove godine smo htjeli još bolje organizirati ovu tradicionalnu pobožnost kako bi se i na taj način što bolje pripravili za proslavu velikog kršćanskog blagdana Uskrsa. Naime, po uzoru na mnoge druge krajeve u kojima je čast biti „križonoša“, tj. onaj koji simbolično na pobožnosti Puta križa nosi drveni križ, tu ideju smo na poseban način htjeli primijeniti i u našem svetištu. Budući da ima 14 postaja predložili smo da se za nošenje križa od postaje do postaje prijavi 14 „križonoša“. Prijavljeno je bilo sedam trećoredaca i sedam framaša. Međutim, nije stvar samo u nošenju drvenog križa. Ti vjernici su se pripremali moleći pobožnost puta križa devet dana prije Cvjetnog petka na nakanu za duhovnu obnovu ovog kraja.
Rat bilo gdje u svijetu donosi veliku mržnju i razaranje. U prošlom ratu, prije točno petnaest godina, kompletno je razoreno i svetište sv. Ive, a narod rastjeran sa svojih ognjišta. Stoga, trebamo moliti na nakanu da Isus Krist, Kralj mira, po svojoj žrtvi na križu duhovno obnovi našu živu Crkvu.
Pobožnost ovakve naravi se po prvi put organizirala u svetištu sv. Ive slično kao što smo imali i prve Žive jaslice za proslavu Božića. Bilo je okupljeno oko šesto vjernika iz ovog kraja. Vjernici koji su nosili križ imali su čast biti „križonoše i za uspomenu na ovaj događaj dobili su križ iz svetišta.

Fra Danijel Rajić Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Slavite li Božić