Kotorvaroška Dolina

Proslava u Požegi

Datum: 24.8.2009.


«Radosni smo vašim imenovanjem za biskupa i vašim čovjekoljubljem prema ljudima rodnoga kraja jer ste danas kao vjerni pastir uz svoje raspršeno stado.»

10.kolovoza u požeškoj katedrali proslavljen je patron te mlade biskupije sv. Lovro mučenik, a misno slavlje predvodio je i propovijedao msgr Berislav Grgić, biskup rodom iz Kotor Varoša, a vrši službu u Tromsu. Biskup Berislav je izrazio radost što se nalazi u požeškoj biskupiji i zahvalio je domaćem biskupu dr. Antunu Škorčeviću zbog njegovog boravka na sjeveru Norveške za vrijeme njegovog biskupskog ređenja. Berislav je rekao da se osjeća kao kod kuće jer se nalazi među mnoštvom našim kotorvarošana koji su minulih godina našli svoje novo obitavalište i savili obiteljska gnijezda u požeškoj kotlini. Na misnom slavlju uz mnogobrojne svećenike pribivao je i župnik fra Pero. Misno slavlje uzveličali su i članovi KUD-a u narodnim nošnjama kotovaroškoga kraja. Poslije svete mise uslijedila je akademija i druženje kotorvarošana sa svojim biskupom Berislavom. Donosimo riječi pozdrava Milorada Bandala u ime Udruge raseljenih kotorvarošana u Velikoj:

«Radosni smo vašim imenovanjem za biskupa i vašim čovjekoljubljem prema ljudima rodnoga kraja jer ste danas kao vjerni pastir uz svoje raspršeno stado.»

 Berislava je pozdravio i vlč. Jozo Jurić ovim riječima: «Preuzvišeni oče biskupe, pozdravljam vas kao sin kotorvaroške doline u ime svećenika koji su rodom ili podrijetlom iz kotorvaroškog kraja, a članovi su požeške biskupije. Ponosni smo i sretni što među brojnim zvanjima našega kraja imamo i biskupa u vašoj osobi. Kotorvaroški kraj je kroz povijest iznjedrio mnoga duhovna zvanja i mnoge velikane koje je slao širom BIH i Hrvatske, a također Europe i prekooceanskih zemalja. Tome i vi svjedočite. Naš kraj je, kao i cijeli naš hrvatski narod, označen krvlju mnogih mučenika od prvih kršćanskih vremena do novije povijesti, baš su mučenici bili oni koji su bili sjeme kršćanstva. I vi ste rođeni svega pet dana nakon slavnog odlaska s ovoga svijeta Blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, vaš je život očito i njime označen. Ostaje nam kao čvrsto uporište Božja providnost po kojoj ste i vi u Božjoj njivi na dalekom sjeveru Norveške. Vjerujemo da vas udaljenost neće spriječiti u povezanosti sa svojim narodom i svojim krajem, a isto tako se osjećajte i u požeškoj biskupiji gdje su mnogi naši kotorvarošani oplemenili ovu zlatnu dolinu. Neka nas u svemu povezuje zagovor mučenika svetoga Lovre i dobro nam došli i dobro se osjećajte među svojima.

Među ostalima biskupa Berislava je pozdravio i domaći biskup zaželjevši mu dobrodošlicu i ustvrdio da bi svijet bio puno siromašniji, a i njegova biskupa bez nas kotovarošana. Poslije akademije uslijedilo je druženje i obiteljski ručak u dvorani biskupije. Poslije toga fra Pero je obišao sa predstavnicima Udruge prekrasnu planinu Papuk u nadi da će ponovno doći u ovaj prekrasni planinski kraj.

Dan poslije biskup Berislav se vratio u svoju biskupiju na sjeveru Norveške uz čvrsto obećanje će sljedeće godine za Veliku Gospu i sv. Roka biti s nama u Kotor Varošu.
PeK

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831