Kotorvaroška Dolina

Proslava sv. Roka 2014. godine

Datum: 29.8.2014.


Bog nam je podario divan dan u koji smo ga, vjerujem slavili i zahvaljivali mu.

Poslije svečanog misnog slavlja kojim smo na Sokolinama slavili nebesku proslavu naše Majke, Blažene Djevice Marije, u popodnevnim satima velike grupe hodočasnika zaputile su se na Rokovo groblje proslaviti sv. Roka, zaštitnika cijeloga našega kotorvaroškog kraja. Misu uočnicu sv. Roku predvodio je vlč. Slavo Grgić, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Bihaću. Istakao je blizinu svetoga Roka čovjeku u potrebi po uzoru na kristovu blizinu čovjeku a na način sv. Franje asiškog, čijemu Redu je i pripadao – treći Red. Na sami dan sv. Roka, već od samoga jutra bila je prigoda za sv. ispovijed i pričest pod misama koje su bile u 9.00 i 11.00 sati. Iako je u jednom trenutku počela padati jaka kiša, ipak Bog nam je podario divan dan u koji smo ga, vjerujem slavili i zahvaljivali mu.
Svečano misno slavlje s početkom u 11.00 sati predvodio je fra Vinko Marković, župnik župe u Uskoplju, uz koncelebraciju mnogih svećenika iz našega kotorvaroškog i jajačkog kraja.
U svojoj propovijedi fra Vinko je prikazao sv. Roka kao velikog uzora vjere i naglasio potrebu današnjeg čovjeka da svome životu da pravi smisao. Tek u punoj ravnoteži materijalnoga i duhovnoga možemo se kao ljudi i vjernici potpuno ostvariti.
Župnik fra Anto Šimunović zahvalio je vjernicima što su se i ove godine u tako velikom broju okupili na svetu Misu proslave sv. Roka. Molili smo za svoje potrebe, zavjete, žive i mrtve. Na Misi je sudjelovalo oko pet tisuća vjernika među kojima su bili i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković i savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Ivo Kamenjašević.
Veliki broj kotorvaroških Hrvata prognan je iz svojih domova na početku nedavnoga rata te se naselio u Hrvatskoj ili u drugim zemljama. Neki od njih su se vratili. Raduje činjenica, da svake godine, na svetkovinu sv. Roka gotovo svi dođu u svoj rodni kraj te na taj način poruče svima da se žele vratiti i da nisu zaboravili svoj zavičaj.

fra Anto Šimunović


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831