Kotorvaroška Dolina

Proslava Sv. Ilije u Plitskoj 2012.godine

Datum: 2.8.2012.


Proslava Iline u PlitskojJedno od najvećih sela župe Vrbanjci je selo Plitska. Imalo je oko 140 kuća i više od 700 žitelja. Tijekom zadnjega rata sijelo je selo razoreno, stanovnici rastjerani, infrastruktura uništena, trafo stanica odnesena, svetinje devastirane. Iako su neprijatelji mislili da su sve učinili da odvrate žitelje ovoga lijepoga mjesta smještenoga na rječici Bosanki, ipak su se prevarili. Nisu mogli iščupati ovo mjesto iz srca njegovih stanovnika. Čim se ukazala prilika Plićani su se počeli ponovno boriti za svoje mjesto. Jedna od većih zapreka obnovi kuća u Plitskoj jest problem s električnom energijom. Ponajviše zahvaljujući Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica ovoga entiteta, kao i zalaganjem hrvatskih predstavnika u strukturama vlasti kotorvaroške općine, na sami blagdan Sv. Ilije proroka puštena je u rad nova trafostanica u Plitskoj. Nadamo se da će to biti novi zamah u oživljavanju ovoga predivnoga sela.
Na uzvišenome mjestu u Plitskoj nalazi se prekrasno uređeno groblje i njegova lijepa kapelica koja je posvećena Sv. Iliji proroku. Sve nekako upućuje na sv. Iliju. Gora, mjesto susreta s Bogom. Zaštitnik je mjesta koje je kao i on moralo bježati u tuđinu da spasi živu glavu. Ali i u tuđini ostaje živa vjera i čvrsta nada da Bog svoje ne napušta. Ilija s Bogom pobjeđuje, tako će biti i s onima koji su pod njegovom zaštitom. Zbog toga Plićani i časte svoga zaštitnika.
Ovogodišnja proslava sv. Ilije u Plitskoj bila je u nedjelju, 22. srpnja. U deset sati okupljeni puk krenuo je Putem križa od obnovljenoga križa do groblja. Put križa predvodio je Fra Marko Bandalo. Svetu Misu koja je počela u 11.00 sati predvodio je fra Anto Šimunović., koji je pozvao okupljeni puk da se čvršćom vjerom povežemo s Bogom i našim zaštitnicima, među kojima je Bog posebnim prijateljstvom obdario sv. Iliju proroka. Na kraju Mise fra Anto je objavio da je od sada umjesto njega upravitelj župe Vrbanjci fra Marko Bandalo po odluci uprave Franjevačke Provincije Bosne Srebrene a što je potvrdio Banjalučki biskupijski ordinarijat. Na kraju Mise fra Marko je pozvao sve na što veću suradnju, koja je jedan od uvjeta boljitka ovoga lijepoga kraja. Poslije Mise upriličena je zakuska za sve nazočne. Bilo je, kako rekoše po malo za svakoga, niti se tko prežderao, kako bi neki zlobnici htjeli reći, ali nitko nije ni ostao gladan. Bilo bi lijepo da se osim uz Ilinu i Svisvete i češće susrećemo u našem zavičaju.

fra Anto Šimunović Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005